Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ζητά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Η Κομισιόν επιθυμεί να υπάρξει σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες της Ε.Ε., όπως επισημαίνει δημοσίευμα των «F.T. Deutschland», επικαλούμενο «εσωτερικό έγγραφο».

Κομισιόν: Ζητά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
Η Κομισιόν επιθυμεί να υπάρξει σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες της Ε.Ε., όπως επισημαίνει δημοσίευμα των «F.T. Deutschland», επικαλούμενο «εσωτερικό έγγραφο» της επιτροπής.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των «F.T.», η Κομισιόν θεωρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ένας εργαζόμενος να μην περνά περισσότερο από το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη. Άλλωστε, εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τότε η προοπτική ενός επώδυνου συνδυασμού περιορισμού των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι απόλυτα ορατή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης -αυτήν τη στιγμή- στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαμορφώνεται στα 60 έτη, δηλαδή είναι σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, στα κράτη-μέλη του οποίου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετείται στα 63,5 χρόνια για τους άνδρες και στα 62,3 για τις γυναίκες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο: «Παρακινούμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v