”Αθώος” δηλώνει ο Kenneth Lay της Enron

Ο πρώην πρόεδρος της Enron, Kenneth Lay, δήλωσε ”αθώος” στις 11 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της κατάρρευσης του αλλοτινού κολοσσού της αμερικανικής ενέργειας. Αν καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης περίπου 175 χρόνων και πρόστιμα ύψους 5,75 εκατ. δολαρίων.

”Αθώος” δηλώνει ο Kenneth Lay της Enron
Ο πρώην πρόεδρος της Enron, Kenneth Lay, δήλωσε ”αθώος” στις 11 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της κατάρρευσης του αλλοτινού κολοσσού της αμερικανικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, ο Lay κατηγορείται για τραπεζική απάτη, χρηματιστηριακή απάτη και ψευδείς δηλώσεις. Ο K.Lay, η ”πέτρα” του μεγαλύτερου σκανδάλου στην επιχειρηματική ζωή του πλανήτη, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με χειροπέδες, αφού συμφώνησε να παραδοθεί στο FBI.

Εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enron, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης περίπου 175 χρόνων και πρόστιμα ύψους 5,75 εκατ. δολαρίων.

Σε διαφορετικό κατηγορητήριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγορεί τον Lay για απάτη χρεογράφων και εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης και ζητά αποζημίωση 90 εκατ. δολαρίων.

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς είναι γνωστό ότι ο Lay και ο πρόεδρος George Bush είναι στενοί φίλοι και ο πρώην πρόεδρος της Enron είχε προσφέρει μεγάλες εισφορές στις προεκλογικές εκστρατείες Bush.

Η Enron χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο 2001, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκρύψει χρέη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά το σκάνδαλο Enron, η αμερικανική νομοθεσία ενέκρινε το διάταγμα Sarbanes-Oxley, βάση του οποίου οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να δεσμεύονται ότι κατανοούν και αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τις λογιστικές δηλώσεις της εταιρίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v