Σταθερό στο 4,5% το επιτόκιο της BoE

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού στο 4,5% καθώς περιμένει να επιδράσουν στις αγορές καταναλωτικου δανεισμού και τιμών ακινήτων οι τέσσερις αυξήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει από το Νοέμβριο.

Σταθερό στο 4,5% το επιτόκιο της BoE
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού στο 4,5% καθώς περιμένει να επιδράσουν στις αγορές καταναλωτικών δανείων και τιμών ακινήτων οι τέσσερις αυξήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει από το Νοέμβριο.

Η απόφαση ήταν ευρύτατα αναμενόμενη και οι αναλυτές, βάση δημοσκόπησης του Bloomberg, περιμένουν ότι η επόμενη αύξηση των βρετανικών επιτοκίων δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Mervyn King έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού στο υψηλό 2,5 ετών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του καταναλωτικού δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ και την αδιάκοπη αύξηση στις τιμές των σπιτιών.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, η Bank of England ακολουθούσε την τακτική αύξησης του επιτοκίου repo έτσι ώστε να συμπίπτει με τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, Φεβρουαρίου και Μαΐου.

Οι ρυθμιστές της νομισματικής ζωής της Αγγλίας μετέβαλαν αυτή την τακτική τον Ιούνιο και προχώρησαν σε νέα αύξηση μετά από ένα μήνα, εξαιτίας της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων μετά την εκτίναξη στις τιμές καταναλωτικού δανεισμού και ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BoΕ, οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν κατά 127.000 τον Μάιο και η αξία τους άγγιξε υψηλό εξαμήνου, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνεχίζει να αυξάνεται.

Η τράπεζα εκτίμησε τον Μάιο ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, που κινείται σήμερα περί το 1,5%, θα ξεπεράσει μέσα σε μια διετία τον ανώτατο στόχο του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v