Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimcο: Περιμένει πληθωρισμό στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα

Αν και οι πιέσεις στις τιμές είναι αυτή την περίοδο συγκρατημένες, στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός θα "τσιμπήσει" μεσοπρόθεσμα, δήλωσε η μεγαλύτερη εταιρία θεσμικών επενδύσεων σε ομόλογα.

Pimcο: Περιμένει πληθωρισμό στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα
Αν και οι πιέσεις στις τιμές είναι αυτή την περίοδο συγκρατημένες, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πληθωρισμός θα "τσιμπήσει" μεσοπρόθεσμα, δήλωσε η μεγαλύτερη εταιρία θεσμικών επενδύσεων σε ομόλογα.

Η παρατεταμένη εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες για την αγορά αξιογράφων, στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων στήριξης των οικονομιών (όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), εντέλει θα ωθήσουν τον πληθωρισμό, γράφει ο κ. Mohamed El-Erian, CEO και co-CIO της Pacific Investment Management Co. (PIMCO) στην έρευνα "Secular Outlook" που καλύπτει περίοδο 3-5 ετών.

«Αυτή η πιθανή μετάλλαξη από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό, πιθανότατα θα εξελιχθεί με διαφορετικές ταχύτητες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Εχει ήδη δρομολογηθεί σε αναδυόμενες οικονομίες,» γράφει ο κ. El-Erian.

«Μεσοπρόθεσμα, οι ΗΠΑ θα είναι ο επόμενος στόχος, ενώ η Ευρώπη και, ακόμη περισσότερο, η Ιαπωνία, θα καθυστερήσουν.»

Η αναρρίχηση του χρυσού σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθρεφτίζει εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών για μια ενδεχόμενη υποτίμηση νομισμάτων εξαιτίας της εκτύπωσης χρήματος από μέρους κεντρικών τραπεζών και τους φόβους για επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στην παγκόσμια οικονομική κρίση, «πάρα πολλοί ισολογισμοί αποσταθεροποιήθηκαν ταυτόχρονα, απειλώντας με βαθιά ύφεση τον πλανήτη και υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να βγουν μπροστά χρησιμοποιώντας τους δικούς τους ισολογισμούς για να σταματήσουν μια κατάσταση που κλιμακωνόταν επικίνδυνα,» αναφέρει ο κ. El-Erian.

Για την Ευρώπη, προσθέτει ότι «οι ρυθμιστές χρησιμοποιούν τώρα δυναμικά τους ισολογισμούς της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για να αποζημιώσουν τις υπερβολές στην περιφέρεια και την παράλληλη μεγάλη έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών.» Σε αυτό το σημείο προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν άλλα, ακόμη μεγαλύτερα, τέτοια μέτρα στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v