Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Ρυθμός ανάπτυξης 0,2% στο α΄ τρίμηνο

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,2%, βάσει του "flash estimate" της Eurostat.

Ευρωζώνη: Ρυθμός ανάπτυξης 0,2% στο α΄ τρίμηνο
Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2009, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,2%, βάσει του "flash estimate" της Eurostat. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε και η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,5% για την ευρωζώνη και το 0,3% για την Ε.Ε.

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου. Βάσει αυτών, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ στην Ε.Ε. σημείωσε άνοδο 1,2%.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2010, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο 6,9%, ενώ στο σύνολο της Ένωσης η ενίσχυση ήταν της τάξης του 6%.

- Θετική πορεία για τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας

Θετική ήταν η εικόνα της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας στο α΄ τρίμηνο του 2010, παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των δύο κορυφαίων χωρών της ευρωζώνης ήταν οριακοί.

Βάσει στοιχείων της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στο α΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2009, χάρη στην πολύ καλή πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων από επιχειρήσεις. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ανέμεναν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη έφτασε στο 1,6%.

Θετική η εικόνα και για τη γαλλική οικονομία, καθώς η στατιστική υπηρεσία Insee έδωσε στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για το α΄ τρίμηνο. Βάσει αυτών, η ανάπτυξη άγγιξε το 0,1% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2009. Ήταν, πάντως, χαμηλότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v