Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Νέα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση

Νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα ανακοινώσει σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, με βασικό στόχο τον περαιτέρω περιορισμό δαπανών. Τηλεφωνική επικοινωνία με Ομπάμα.

Ισπανία: Νέα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση
Νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα ανακοινώσει σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, με βασικό στόχο τον περαιτέρω περιορισμό δαπανών.

Κύριος στόχος της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση δαπανών, με το BBC να υποστηρίζει ότι ο κ. Θαπατέρο θα ανακοινώσει μείωση του δανεισμού της κυβέρνησης κατά 4,7% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011.

Η Ισπανία δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από τους εταίρους της στην ευρωζώνη όσο και από τις αγορές να επιταχύνει την λήψη μέτρων για περιορισμό ελλείμματος και χρέους.

Μάλιστα ο κ. Θαπατέρο είχε χθες Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον προέτρεψε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφευχθεί η διολίσθηση της Ευρώπης σε περαιτέρω κρίση, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει αρνητικά και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την κ. Μέρκελ όσο και με τον κ. Σαρκοζί για το ίδιο θέμα, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η κρίση χρέους και ελλειμμάτων στην Ευρώπη να πλήξει κατάφορα την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών κ. Σαλγάδο έχει, ήδη, υποσχεθεί στους εταίρους της στο Eurogroup ότι η χώρα της θα μειώσει κατά επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά επιπλέον 1% το 2011. Πρόκειται για συνολικές περικοπές αξίας 15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει για μείωση του ελλείμματος από 11,2% του ΑΕΠ πέρσι, σε 9,8% το 2010 και 7,5% το 2011. Στα αρχικά ισπανικά μέτρα, οι μέθοδοι ήταν αυξήσεις φόρων και μείωση δαπανών, με πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v