Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ευρωζώνης

Σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών "εντάσεων" σε ορισμένα "κομμάτια" των αγορών, τα οποία εμποδίζουν την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αποφάσισε η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωσή της.

ΕΚΤ: Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ευρωζώνης
Σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών "εντάσεων" σε ορισμένα "κομμάτια" των αγορών, τα οποία εμποδίζουν την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και την επίτευξη του βασικού της στόχου για σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, αποφάσισε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε:

-Την πραγματοποίηση παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, κρατικές και ιδιωτικές, προκειμένου να διασφαλίσει τη ρευστότητα αυτών των αγορών οι οποίες δεν είναι λειτουργικές. Για να περιοριστεί η επίδραση των παρεμβάσεων αυτών, θα συνεχιστούν οι δημοπρασίες άντλησης ρευστότητας από την αγορά, κάτι που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής.

-Την πραγματοποίηση δημοπρασιών για τριμηνιαία αναχρηματοδότηση (LTROs) με σταθερό επιτόκιο, στις 26 Μαΐου και στις 30 Ιουνίου 2010.

-Την πραγματοποίηση δημοπρασίας για εξαμηνιαία δάνεια στις 12 Μαΐου με κυμαινόμενο επιτόκιο.

-Την επανενεργοποίηση, σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες, των προσωρινών swap lines ρευστότητας με τη Fed, και την παροχή ρευστότητας σε δολάρια για διάστημα 7 και 84 ημερών. Η πρώτη ανάλογη κίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v