Μερίδιο 4,6% της Statoil διαθέτει η Νορβηγία

Η Νορβηγία πούλησε μερίδιο 4,6% αξίας 1,3 δισ. δολ. στην Statoil, της οποίας οι μετοχές αναρριχήθηκαν 18% φέτος, προσφέροντας στην μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Νορβηγίας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές.

Μερίδιο 4,6% της Statoil διαθέτει η Νορβηγία
Η Νορβηγία πούλησε μερίδιο 4,6% αξίας 8,8 δισ. κορόνων (1,3 δισ. δολ.) στην Statoil, της οποίας οι μετοχές αναρριχήθηκαν 18% φέτος, προσφέροντας στην μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Νορβηγίας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές.

Η κυβέρνηση διέθεσε μέσω δημοπρασίας 100 εκατ. μετοχές στην Lehman Brothers. Η τράπεζα θα πωλήσει τις μετοχές σε ασφαλιστικά ταμεία και άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ επιπλέον 17,65 εκατ. μετοχές θα διαθετούν σε ιδιώτες επενδυτές.

Οι μετοχές της Statoil, που διατέθηκαν πρώτη φορά στο κοινό τον Ιούνιο 2001, εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ τον Απρίλιο καθώς η ένταση στο Ιράκ προκάλεσε εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου. Τα κέρδη της μετοχής κατά τη φετινή χρονιά έχουν υπερκεράσει την άνοδο 7,2% της BP, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής, και την άνοδο 7,5% της Total.

Οι επενδυτές αποτιμούν την Total στις 12,9 φορές έναντι των εκτιμώμενων φετινών κερδών και την ΒΡ στις 15,7 βάση στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg. H Statoil αποτιμάται στις 10,7 φορές έναντι των προβλεπόμενων κερδών φέτος.

Με την πώληση το μερίδιο του κράτους στην Statoil μειώνεται στο 77,1%. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την συρρίκνωση του μεριδίου έως τα δύο τρίτα της εταιρίας. Σύμβουλος της κυβέρνησης στην πώληση είναι η UBS Investment Bank, ενώ η DnB NOR Markets είναι ανάδοχος της πώλησης προς τους ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v