Περικοπές 1 δισ. δολ. στη Microsoft

Η Microsoft σκοπεύει να μειώσει κατά 1 δισ. δολ. τις δαπάνες της, σύμφωνα με μακροσκελές εσωτερικό memo που διένειμε στους εργαζομένους ο CEO του ομίλου, Steve Ballmer, εξηγώντας ότι λαμβάνει μέτρα προκειμένου η εταιρία να ξεπεράσει ”τα κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κολοσσοί” ενός χώρου.

Περικοπές 1 δισ. δολ. στη Microsoft
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, σκοπεύει να μειώσει κατά 1 δισ. δολ. τις δαπάνες της εταιρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”, που παραθέτει μακροσκελές εσωτερικό memo προς τους εργαζομένους.

Η εταιρία θα πρέπει να θέσει πιο αυστηρή πολιτική εσωτερικής λειτουργίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται μείωση των δαπανών κατά 1 δισ. δολ. για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου 2005, αναφέρει το έγγραφο.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της Microsoft στο έτος έως 30 Ιουνίου 2003 ήταν 18,97 δισ. δολ. από 16,46 δισ. δολ. στο προηγούμενο έτος, αναφέρει η WSJ. Ο Ballmer τονίζει ότι οι περικοπές των δαπανών είναι απαραίτητες γιατί τα έξοδα της εταιρίας αυξάνονται πιο γρήγορα από τα έσοδα επί τρία συνεχόμενα έτη.

Εκπρόσωπος του κολοσσού των ηλεκτρονικών υπολογιστών δήλωσε στο πρακτορείο AFX ότι στις περικοπές δεν περιλαμβάνονται απολύσεις και ότι οι προσλήψεις στο τρέχον οικονομικό έτος θα είναι ανάλογες των προηγούμενων ετών.

Κατά τον Ballmer οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, που είναι η βασική δύναμη για την ανάπτυξη της εταιρίας, θα διατηρηθούν στους ρυθμούς που έχουν και ο αριθμός των PC στον πλανήτη θα έχει αυξηθεί στους 1 δισ. υπολογιστές μέχρι το 2010 από 600 εκατ. σήμερα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι έγραψε το εν λόγω memo για να δείξει ότι είναι ”αισιόδοξος για το μέλλον” της Microsoft, μολονότι ανησυχεί ότι η εταιρία μπορεί να αντιμετωπίσει τα ”κλασικά προβλήματα των κολοσσών”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να δείχνουν ανυπομονησία για το γεγονός ότι η εταιρία διαθέτει ρευστό ύψους 56,4 δισ. δολ., όπως διαμορφωνόταν στο τέλος Μαρτίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Microsoft θα ανακοινώσει επαναγορές μετοχών μέχρι το τέλος Ιουλίου ή θα αυξήσει κατακόρυφα το μέρισμά της. Η εταιρία απέδωσε το πρώτο της μέρισμα τον Μάρτιο 2003 και το διπλασίασε στα 16 σεντς ανά μετοχή το Νοέμβριο 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v