Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο σωτηρίας "μαμούθ" αλλάζει το κλίμα

Οι πληροφορίες για αυξημένη βοήθεια 100-120 δισ. προς την Ελλάδα βελτίωσαν το κλίμα και στις ξένες αγορές αλλά το πάρτι χάλασε η υποβάθμιση της Iσπανίας από την S&P. Χαμηλό έτους για το ευρώ. Συσπειρώνεται η ΟΝΕ.

Σχέδιο σωτηρίας μαμούθ αλλάζει το κλίμα
Οι πληροφορίες για αυξημένη βοήθεια 100-120 δισ. προς την Ελλάδα βελτίωσαν το κλίμα στις αγορές αλλά το πάρτι χάλασε από την υποβάθμιση της Iσπανίας από την S&P, καθώς οι ευρωαγορές γύρισαν αρνητικά και το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά έτους έναντι του δολαρίου.

Οι αρχικές φήμες  επιβεβαιώθηκαν με δηλώσεις μελών της γερμανικής βουλής, μετά απο συνάντηση τους με τον Ντομινικ Στρος Καν, για το ύψος και την διάρκεια της ελληνικής βοήθειας από ΔΝΤ-ΕΕ. Πλέον, οι πληροφορίες μιλούν για τριετές πακέτο, η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται στα 100-120 δισ. ευρώ, παρότι επίσημα το ΔΝΤ επισημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί συμφωνία για το συνολικό ύψος του πακέτου.

Ωστόσο η ροή των πληροφοριών αλλά και οι δηλώσεις κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων, καθιστούν σαφές ότι υπάρχει εσπευσμένη συσπείρωση στην ΟΝΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα καθώς έχει πλέον λάβει διαστάσεις που απειλούν την ίδια την υπόσταση της ευρωζώνης, μέσα απο τα φαινόμενα "ντόμινο" που εκδηλώθηκαν στην Πορτογαλία.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν αρχικά τις απώλειές τους, εξαιτίας των πληροφοριών. Ωστόσο η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P δημιούργησε νέες πιέσεις στις ευρωαγορές.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,3% στις 5.586 μονάδες, ενώ ο DAX 30 σημείωσε απώλειες 1,22%, στις 6.084 μονάδες. Πτώση 1,5% για τον CAC 40, στις 3.787 μονάδες.

Στην Ισπανία, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε 2,99%, στις 10.167 μονάδες, ενώ στη Πορτογαλία ο PSI 20 σημείωσε απώλειες 1,89% στις7016 μονάδες.

Η μετάσταση ξεκίνησε από χθές με την εκτόξευση των spreads και των CDS στην Πορτογαλία, εντάθηκε με τις απανωτές υποβαθμίσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας απο την S&P και έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με την υποβάθμιση της Ισπανίας απο τον ίδιο οίκο, την περαιτέρω άνοδο των πορτογαλικών spreads και τις αυξημένες πωλήσεις ομολόγων και στην Ιταλία, ενώ ανεπηρέαστη δεν έμεινε ούτε η Ιρλανδία, καθώς τα spreads των ομολόγων της αυξήθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα απο τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά πάνω από 1,5% στα 1,3247 δολάρια και τα 124,56 γεν. Μετά την υποβάθμιση υποχώρησε σε χαμηλά έτους εναντι του δολαρίου, στα 1,312.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουνίου του Bund υποχωρούν και η απόδοση στο 10ετές ομόλογο ενισχύεται 7,7 μονάδες βάσης στο 2,999%.

Η "τρόικα" που προωθεί το ζήτημα της ελληνικής βοήθειας, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας και ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, προχώρησαν σε επίσημες δηλώσεις μετά τις συνομιλίες με τους Γερμανούς βουλευτές.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος με το ελληνικό ζήτημα, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Β. Σόιμπλε και τον κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, αν και πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για αύξηση του μεγέθους και της διάρκειας του πακέτου οικονομικής βοήθειας ΔΝΤ-ευρωζώνης προς την καταπονημένη ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τρισέ, δήλωσε  ότι έχει κάθε λογο να πιστεύει ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν εντός λίγων ημερων καθώς και ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη.

Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε ότι πιστεύει ότι η ελληνική κρίση θα εκτονωθεί εφόσον ΔΝΤ και ευρωζώνη δράσουν άμεσα, αν και πάντως σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχημένα οι συνομιλίες στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, να ληφθεί μια απόφαση όσο το δυνατόν συντομότερο.

«Διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο τα μέτρα με την διαδικασία του επείγοντος. Τόνισε, πάντως ότι "δεν έχουμε στα χέρια μας λευκή επιταγή από το γερμανικό κοινβούλιο."

Ο κ. Σόιμπλε προσδιόρισε ότι είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο η πρόταση για την ελληνική αρωγή και η Άνω Βουλή να συζητήσει το σχέδιο νόμου στις 7 Μαΐου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v