Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman: Έρευνα σε Βρετανία και Γερμανία

"Ηθική χρεοκοπία" χαρακτήρισε την υπόθεση απάτης της Goldman Sachs ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, κ. Gordon Brown, ο οποίος διέταξε την έναρξη έρευνας για την τράπεζα και στη χώρα του, μετά την καταδίκη στις ΗΠΑ.

Goldman: Έρευνα σε Βρετανία και Γερμανία
"Ηθική χρεοκοπία" χαρακτήρισε την υπόθεση απάτης της Goldman Sachs ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, κ. Gordon Brown, ο οποίος διέταξε την έναρξη έρευνας για την τράπεζα και στη χώρα του, μετά την καταδίκη της τράπεζας στις ΗΠΑ.

Ο κ. Brown δήλωσε "απίστευτα σοκαρισμένος" από την καταδίκη της Goldman από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC), προσθέτοντας ότι πρόκειται για "ηθική χρεοκοπία".

Αποτέλεσμα η βρετανική εποπτική αρχή (FSA) να ξεκινήσει και στη Βρετανία έρευνα για την Goldman Sachs, ενώ η αντίστοιχη αρχή Bafin της Γερμανίας έχει ζητήσει από την SEC λεπτομέρειες για το όλο θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Angela Merkel.

- Η καταδίκη από την SEC

Την Παρασκευή 16/4 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε ότι προχωρά σε καταδίκη της Goldman Sachs και ενός εκ των αντιπροέδρων της, του κ. Fabrice Tourre, καθώς ο όμιλος κατηγορείται ότι εξαπάτησε τους επενδυτές και απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία, σχετικά με ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν που σχετίζεται με τα subprime στεγαστικά δάνεια.

Η εποπτική αρχή του αμερικανικού χρηματιστηρίου κατηγορεί την Goldman για τη δόμηση και εμπόρευση μιας συνθετικής τιτλοποιημένης υποχρέωσης (collateralized debt obligation) που ήταν εξαρτημένη από την απόδοση χρεογράφων με αντίκρισμα στη στεγαστική πίστη και προκάλεσε στους επενδυτές τελικά ζημία ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η SEC κατηγορεί την Goldman Sachs ότι απέκρυψε από τους επενδυτές ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το προϊόν CDO, και ειδικά για τον ρόλο που έπαιξε ένα μεγάλο hedge fund στη διαδικασία επιλογής χαρτοφυλακίου, καθώς και ότι το hedge fund είχε θέσεις short εναντίον αυτού του CDO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v