Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται κοινοτικό χαράτσι στις τράπεζες

Φόρο επί των τραπεζικών κερδών σχεδιάζει να ζητήσει η Κομισιόν, ώστε να δημιουργήσει έκτακτο ταμείο διαχείρισης κρίσεων που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μελλοντικής αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Έρχεται κοινοτικό χαράτσι στις τράπεζες
Φόρο επί των τραπεζικών κερδών σχεδιάζει να ζητήσει η Κομισιόν, ώστε να δημιουργήσει έκτακτο ταμείο διαχείρισης κρίσεων που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μελλοντικής αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, η πρόταση αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. (Eurogroup - Ecofin) την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μαδρίτη. Παρόντες στις συζητήσεις θα είναι και οι κεντρικοί τραπεζίτες όλων των χωρών-μελών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν, και συγκεκριμένα το γραφείο του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένη πρωτοβουλία που κατατέθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και αφορά στην επιβολή φόρου επί της κερδοφορίας των τραπεζών ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε πιθανή μελλοντική κατάρρευση τραπεζικού ιδρύματος.

Στόχος να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, που αυτήν τη φορά κλήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ήδη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα σχετική πρόταση και σκοπεύσει να τη θέσει προς ψήφιση στη Βουλή της χώρας μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όλες οι τράπεζες της Γερμανίας θα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν το τέλος, γεγονός που -όπως εκτιμά ο ίδιος- θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Το τέλος αναμένεται να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με την αξιολόγησή της και τα «ρίσκα» που εμπεριέχει το πορτφόλιό της.

«Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τις τράπεζες από το να παίρνουν μεγάλα ρίσκα στο μέλλον έτσι ώστε να μειωθούν οι επισφάλειες και να αποφεύγονται καταρρεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.

Πέρα από την πρόταση, η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο από την άνοιξη του 2011 θα εναρμονιστούν τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι εθνικές εποπτικές αρχές σε περιπτώσεις τραπεζών που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Η Γαλλία ήδη τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν. Η υπουργός Οικονομίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να επιβάλει σχετική φορολογία στις γαλλικές τράπεζες.

«Σε περίπτωση συστημικού κινδύνου χρειάζεται μια βαθιά τσέπη. Εάν ο φόρος είναι στο σωστό επίπεδο και επιτόκιο και είναι διεθνής, τότε θα υπάρχει αποτέλεσμα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα να εφαρμοστεί η πρόταση παγκοσμίως είναι μικρή, καθώς οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν ταχθεί εναντίον.

Μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., ωστόσο, η πρόταση κερδίζει έδαφος, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να την καταθέσει και στην επόμενη σύνοδο των G20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v