Η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τη Fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει την αμερικανική Fed και θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο χαμηλό 60 χρόνων του 2%, καθώς η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο δίνει το περιθώριο αναμονής στην τράπεζα.

Η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τη Fed
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει την αμερικανική Fed και θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο χαμηλό 60 χρόνων του 2% κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη.

Η βελτίωση της διεθνούς ζήτησης δεν έχει εμπνεύσει επενδύσεις και προσλήψεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να παραμένει υπό έλεγχο, δίνοντας στην ΕΚΤ περιθώριο να αποφύγει το ακριβότερο κόστος δανεισμού.

Κανένας από τους 37 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περιμένει μεταβολή στο βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης της ευρωζώνης και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι το α’ τρίμηνο του 2005 πριν προχωρήσει σε αύξηση 0,25 μονάδων.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου overnight διατραπεζικού δανεισμού στο 1,25%. Οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας αύξησαν τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές από το Νοέμβριο.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στη Φρανκφούρτη στις 1:45 τοπική ώρα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του διοικητή Jean-Claude Trichet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v