Στο 1,25% αύξησε τα επιτόκια η Fed

Δεν εξέπληξε τους αναλυτές η αμερικανική κεντρική τράπεζα, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 1,25%, διατηρώντας μάλιστα και την έκφραση για ”ήπια” πολιτική, όσον αφορά στα επιτόκια.

Στο 1,25% αύξησε τα επιτόκια η Fed
Ενθαρρυμένη από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η αύξηση αυτή θα αποτελέσει την έναρξη μόνο σειράς αντίστοιχων κινήσεων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Στην ανακοίνωσή της η Fed αναφέρει ότι πολιτική που θα ακολουθηθεί πλέον, θα είναι αυτή της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα ανταποκριθεί στις αλλαγές που ενδεχομένως να παρατηρηθούν στην οικονομία, εάν παραστεί ανάγκη.

Αναλυτές περίμεναν ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, σχολιάζοντας μάλιστα πως εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, θα επικρατούσε ”πανικός” στην αγορά, προκαλώντας κύμα αντίστοιχων αυξήσεων και από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ο διοικητής Alan Greenspan και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει ανοιχτά να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να δράσει για να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός (πλην τροφίμων και ενέργειας) αυξήθηκε στο τρέχον τρίμηνο 2%. Επιπλέον, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε, ενώ μόλις χτες ανακοινώθηκε εκτίναξη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό διετίας.

Ο Alan Greenspan έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί σταδιακά προκειμένου να επαναφέρει τα επιτόκια σε πιο ομαλά επίπεδα. Από το 2001 η Fed μείωνε σταθερά τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το σκάσιμο της τεχνολογικής ”φούσκας” και των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v