Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική συμφωνία στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος

Οι μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις του πλανήτη και οι βασικές ασιατικές χαλυβουργίες υπέγραψαν συμφωνίες αντικατάστασης του συστήματος αποτίμησης σιδηρομεταλλεύματος που στηριζόταν σε ετήσιες συμβάσεις.

Ιστορική συμφωνία στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος
Οι μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις του πλανήτη και οι βασικές ασιατικές χαλυβουργίες υπέγραψαν συμφωνίες για την αντικατάσταση του 40ετούς συστήματος αποτίμησης του σιδηρομεταλλεύματος που στηριζόταν σε ετήσιες συμβάσεις, με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με την αγορά spot του προϊόντος.

Οι νέες συμφωνίες σημαίνουν ότι οι χαλυβουργίες θα πληρώνουν περίπου 110-120 δολ. ανά τόνο το επόμενο τρίμηνο για το σιδηρομετάλλευμα, με αύξηση 90-100% από τα 60 δολ. των συμβάσεων 2009-2010, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν εκ νέου στη συνέχεια του έτους.

Την συμφωνία έχουν υπογράψει η Vale της Βραζιλίας και η αγγλο-αυστραλέζικη BHP Billiton, ενώ η Rio Tinto αναμένεται να υπογράψει σύντομα. Το σιδηρομετάλλευμα είναι βασικό συστατικό του χάλυβα, ο οποίος αποτελεί κύρια ύλη για την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνομιλίες για τον καθορισμό των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, θεωρούνται ως εκ τούτου οι σημαντικότερες για το διεθνές εμπόριο.

Οι μεγάλες ιαπωνικές χαλυβουργίες και πολλές κινεζικές υπέγραψαν τα νέα τριμηνιαία συμβόλαια, ενώ οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες δεν έχουν ακόμη υπογράψει κάποιο νέο 3μηνο συμβόλαιο.

Οι τριμηνιαίες τιμές θα προκύπτουν με βάση την μέση τιμή spot, με την κάθε χαλυβουργία να χρησιμοποιεί διαφορετική φόρμουλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v