ΟΟΣΑ: Από το β΄ εξάμηνο η ανάκαμψη των 12

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια έως ότου εμφανιστούν πιο σταθερές ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης, επισημαίνει στην εξαμηνιαία του έκθεση ο ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ: Από το β΄ εξάμηνο η ανάκαμψη των 12
Εως ότου εμφανιστούν πιο ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης, δεν υπάρχει λόγος αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, εκτιμά στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Δεν είναι απαραίτητο η ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού, προτού μάλιστα βεβαιωθεί ότι η οικονομία των 12 έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί σε τροχιά ανάκαμψης, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική πορεία στην ευρωζώνη, και εάν δεν υποχωρήσει σημαντικά το ενιαίο νόμισμα, όπως εκτιμά.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει μάλιστα ότι το ύψος των επιτοκίων θα διατηρηθεί στο 3,25% μέχρι και το τέλος του 2002, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 4% στο δεύτερο μισό του 2003.

Μάλιστα, ο οργανισμός επισημαίνει ότι παρά την αύξηση του βασικού πυρήνα του πληθωρισμού στο 2,5%, το ποσοστό θα μειωθεί κάτω από το 2% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου και θα παραμείνει και στο μεγαλύτερο διάστημα του 2003.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάκαμψη οδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρώπη να ακολουθεί από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μάλιστα τονίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν κάνει την εμφάνισή τους περιορισμένες μόνο ενδείξεις σχετικά με το ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο, από όπου και θα αρχίσει να ανακάμπτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v