Ifo: Πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Απροσδόκητη πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, ενισχύοντας τις ενδείξεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας των 12.

Ifo: Πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης
Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι ίσως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ακολουθήσει πιο αργό ρυθμό ανάκαμψης.

Η έρευνα του ινστιτούτου Ifo απέδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε στο 90,5 τον Απρίλιο από το 91,5 του Μαρτίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στο 92,2.

Τα επιχειρηματικά στελέχη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, σχολιάζουν ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ακόμη ιδανικές, τονίζοντας ότι το 2002 θα είναι ένα δύσκολο έτος για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Η αύξηση των πετρελαϊκών τιμών και ο φόβος για το ξέσπασμα απεργιακών κινητοποιήσεων είναι πιθανό να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει αυξηθεί περί το 29% από την έναρξη του έτους, ενώ το εργατικό σωματείο IG Metall έχει απειλήσει με απεργίες εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση για αυξήσεις μέχρι και 6,5% στους μισθούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το Ifo εκτιμά ότι η πτώση αυτή έρχεται μετά την απροσδόκητα ισχυρή αύξηση του προηγουμένου μήνα, και οφείλεται αποκλειστικά στην επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών μεταξύ των εμπόρων χονδρικής αλλά και των καταστηματαρχών πωλήσεων λιανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v