Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ φράγκου παρά την "φραστική παρέμβαση" SNB

Ετοιμη να λάβει "αποφασιστικά μέτρα" έναντι "υπερβολικής" ενίσχυσης του φράγκου δηλώνει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά πάντως το νόμισμα εκτινάσσεται σε νέο ρεκόρ έναντι του ευρώ. 

Ρεκόρ φράγκου παρά την φραστική παρέμβαση SNB
Έτοιμη να λάβει "αποφασιστικά μέτρα" έναντι "υπερβολικής" ενίσχυσης του φράγκου, είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρός της, κ. Philipp Hildebrand.

"Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έξωθεν σοκ. Μία υπερβολική ενίσχυση του φράγκου έναντι του ευρώ είναι ακριβώς ένα τέτοιο σοκ", τόνισε ο κ. Hildebrand, ο οποίος πρόσθεσε ότι "τα όπλα που διαθέτουμε είναι ξεκάθαρα. Έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε ξένα νομίσματα για να στηρίξουμε το φράγκο. Εάν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο θα το πράξουμε".

Παρά την φραστική παρέμβαση πάντως της SNB, το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πρόσφατη βελτίωση στην ελβετική οικονομία θα υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να απέχει από τις αγορές συναλλάγματος.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε 0,4% στο ιστορικό υψηλό των 1,4284 έναντι του ευρώ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1,4296 φράγκων ανά ευρώ που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σημειώνεται ότι το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 3,3% έναντι του ευρώ από την αρχή του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v