Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά "τέλη διάσωσης" και στην Γερμανία

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας σχεδιάζει επιβολή τραπεζικού τέλους, κατά το αμερικανικό πρότυπο, για να προστατεύσει τους φορολογούμενους από το κόστος τραπεζικών διασώσεων.

Τραπεζικά τέλη διάσωσης και στην Γερμανία
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας φέρεται να σχεδιάζει επιβολή τραπεζικού τέλους, κατά το αμερικανικό πρότυπο, ώστε να προστατεύσει τους φορολογούμενους Γερμανούς από το κόστος τραπεζικών διασώσεων.

Ο κορυφαίος συντηρητικός πολιτικός κ. Volker Kauder δήλωσε ότι ο δασμός θα αποτρέψει τις τράπεζες να επαφίενται σε διασώσεις με κρατικά κεφάλαια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την κίνηση αυτή εγκρίνει κατ’αρχάς η κυβέρνηση συνασπισμού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ύψος του δασμού θα ποικίλει αναλόγως με το μέγεθος του κινδύνου για το σύστημα που «κουβαλάει» μια τράπεζα, που σημαίνει ότι οι αποταμιευτικές και συνεταιριστικές τράπεζες θα πληρώνουν λιγότερα.

Τις συγκεκριμένες προτάσεις θα παρουσιάσει η καγκελάριος κα Α. Merkel πριν το Πάσχα.

Ορισμένοι πολιτικοί ζητούν παγκόσμιο συντονισμό για το τραπεζικό τέλος, το οποίο υιοθέτησε πρώτη η Αμερική, τον Ιανουάριο.

Στην Βρετανία, όπου μέχρι στιγμής έχει επιβληθεί ένα εφάπαξ τέλος στα τραπεζικά μπόνους, για να αποπληρωθούν κεφάλαια «διάσωσης», το Συντηρητικό Κόμμα δήλωσε ότι θα εισάγει ανάλογο τραπεζικό τέλος, εάν κερδίσει τις επικείμενες γενικές εκλογές στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v