Aβάσταχτος φόρος 3,4 δισ. δολ. επεβλήθη στην Yukos

Η Yukos οφείλει να πληρώσει 3,4 δισ. δολ. σε αναδρομικούς φόρους, αποφάνθηκε ρωσικό δικαστήριο, σε μια απόφαση που κινδυνεύει να οδηγήσει τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό σε χρεοκωπία. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχεδόν απέκλεισε εξάλλου την προοπτική συμβιβαστικής λύσης με την εταιρία.

Aβάσταχτος φόρος 3,4 δισ. δολ. επεβλήθη στην Yukos
Ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Yukos οφείλει να πληρώσει κοντά 100 δισ. ρούβλια (3,4 δισ. δολ.) σε αναδρομικούς φόρους προς τις ρωσικές φορολογικές αρχές.

Η Yukos έχει δηλώσει ότι θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία εάν υποχρεωθεί να πληρώσει άμεσα τον φορολογικό ”λογαριασμό” του 2000, καθώς η διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων έχει παγώσει.

Οι δικαστικές αρχές αποφάνθηκαν ότι η Yukos έκανε αθέμιτη χρήση ”φορολογικών παραδείσων”, μολονότι η ίδια η επιχείρηση δηλώνει ότι χρησιμοποίησε νόμιμα μέσα στις φορολογικές πρακτικές της.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την διάλυση του πετρελαϊκού κολοσσού, αλλά πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι η πολιτική βεντέτα που υπάρχει ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον ιδρυτή της Yukos, Mikhail Khodorkovsky, καθοδηγεί μια προσπάθεια διακοπής της λειτουργίας του ομίλου.

Στον ισολογισμό της Yukos υπάρχουν 1 δισ. δολ. σε ρευστό, που επαρκούν για να καλύψουν το ένα τρίτο των απαιτούμενων κεφαλαίων. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Yuri Beilin, έχει δηλώσει ότι η εταιρία είναι έτοιμη να δρομολογήσει 30-35% των ετήσιων καθαρών κερδών της για να πληρώσει τους φόρους.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη δύο εβδομάδες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία και σχεδόν αναιρεί τις ελπίδες της Yukos να συζητήσει για συμβιβασμό με τις ρωσικές αρχές.

Εξάλλου η Elena Alexandrova, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην δικαστική διαμάχη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ομάδα της ”δεν σκοπεύει να μελετήσει συμβιβασμό με την εταιρία.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v