CESR: Νέο κείμενο για χρηματοπιστωτική οδηγία

Πρόσκληση ”υποβολής σχολίων” για την δεύτερη ομάδα εντολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων, απηύθυνε η CESR.

CESR: Νέο κείμενο για χρηματοπιστωτική οδηγία
Πρόσκληση ”υποβολής σχολίων” για την δεύτερη ομάδα εντολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων, απηύθυνε η CESR.

Η πρόσκληση γίνεται στα πλαίσια της υποβολής εισήγησης της CESR προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εισήγηση θα διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάπτυξη νομικού κειμένου για την υλοποίηση της δεύτερης αυτής ομάδας εντολών, που όταν ολοκληρωθεί, θα πάρει την μορφή Κανονισμού ή Οδηγίας.

Η εισήγηση της CESR για την δεύτερη ομάδα εντολών πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Απριλίου 2005. Για την προετοιμασία αυτής της εισήγησης η CESR καλωσορίζει ενδιαφερόμενα μέρη να ανταποκριθούν στην ”Πρόσκληση για υποβολή σχολίων” μέχρι τις 29 Ιουλίου 2004.

Ειδικότερα, η δεύτερη ομάδα εντολών απαιτεί την εισήγηση της CESR, κυρίως σε ό,τι θα πρέπει να συμπεριληφθεί:

* Στον κατάλογο χρηματοπιστωτικών μέσων που πρόκειται να ορισθεί από τα μελλοντικά μέτρα υλοποίησης σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Αρθρου 4 της Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων. Πιο συγκεκριμένα, θα ορίζεται με περισσότερες λεπτομέρειες ποιά παράγωγα επί εμπορευμάτων θα εμπίπτουν στο εύρος του καταλόγου των χρηματοπιστωτικών μέσων και συνεπώς της Οδηγίας.

* Στον ορισμό της επενδυτικής συμβουλής όπως ορίζεται στο Αρθρο 4 της Οδηγίας

* Στον κώδικα δεοντολογίας για τις ΑΧΕΠΕΥ και ειδικότερα στους κανόνες που αφορούν την γνώση του πελάτη (”know your customer rule”)τί θεωρείται ως παροχή συμβουλών καθώς και κανόνες που αφορούν υπηρεσίες αποκλειστικά και μόνον εκτέλεσης εντολών πελατών (όπως ορίζεται στο Αρθρο 19 της Οδηγίας)

* Στην κατανόηση των επιλέξιμων αντισυμβαλλόμενων (όπως ορίζονται στο Αρθρο 24): δηλαδή ποιές εταιρίες επιτρέπεται να κάνουν συναλλαγές χωρίς να υπόκεινται στα προστατευτικά μέτρα του κώδικα δεοντολογίας των ΑΧΕΠΕΥ.

* Στο πώς οι εντολές είναι διαθέσιμες στην αγορά ( όπως ορίζεται στο Αρθρο 22)



* Στις προσυνεδρικές υποχρεώσεις διαφάνειας: συγκεκριμένα το βαθμό που οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται εξωχρηματιστηριακά θα πρέπει να δημοσιεύονται (διαδικασία γνωστή ως εσωτερικοποίηση η οποία ορίζεται στο άρθρο 4 και 27 της Οδηγίας).

(*) Το νέο κείμενο διαβούλευσης της CESR για την εφαρμογή χρηματοπιστωτικής οδηγίας δημοσιεύεται στην δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v