Πρόστιμο στην Statoil για δωροδοκίες στο Ιράν

Η Statoil απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες δωροδοκίας που της είχαν απαγγελθεί όσον αφορά την προσπάθεια εξασφάλισης πετρελαϊκού συμβολαίου πετρελαίου στο Ιράν, αλλά χρεώθηκε πρόστιμο ύψους 2,9 εκατ. δολ. επειδή προσέλαβε στέλεχος με επιρροή για να κερδίσει τα δικαιώματα άντλησης στη μεσανατολική χώρα.

Πρόστιμο στην Statoil για δωροδοκίες στο Ιράν
Η Statoil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Νορβηγίας, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για δωροδοκία προκειμένου να εξασφαλίσει πετρελαϊκό συμβόλαιο πετρελαίου στο Ιράν, αλλά χρεώθηκε πρόστιμο ύψους 20 εκατ. κορόνων (2,9 εκατ. δολ.) επειδή προσέλαβε στέλεχος με επιρροή για να κερδίσει τα δικαιώματα άντλησης πετρελαίου στη μεσανατολική χώρα.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Οσλο οι εισαγγελικές αρχές, το συμβόλαιο αξίας 15 εκατ. δολαρίων που έκλεισε η εταιρία με την Horton Investment, η οποία ανήκει σε Ιρανό που έχει σχέσεις με τον Mehdi Hashemi Rafsanjani, τον γιό του πρώην προέδρου του Ιράν, συνιστά παράνομη προσπάθεια επιρροής, αφού πληρώθηκε μεσάζοντας για να ασκήσει πιέσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η εταιρία απαλλάχτηκε διότι η αστυνομία δεν βρήκε αποδείξεις για δωροδοκία άμεσα προς πρόσωπα-κλειδιά, ούτε εξάλλου στοιχεία ότι η Statoil κατόρθωσε πράγματι εντέλει να επηρεάσει τις αποφάσεις μέσω της Horton.

Η Statoil, που ανήκει κατά 82% στο νορβηγικό κράτος, ανέλαβε το 2002 τμήματα του έργου South Pars του Ιράν, που είναι από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η εταιρία έχει επιδοθεί σε εκστρατεία καθησυχασμού των επενδυτών ότι η αγωγή δεν θα πλήξει την επέκτασή της στο εξωτερικό, η οποία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στην εθνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v