Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Η Fed καθορίζει τις εξελίξεις

Η συνεδρίαση της Fed βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής. Η αγορά έχει προεξοφλήσει διατήρηση αμετάβλητων των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά αναμένει την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Αγορές: Η Fed καθορίζει τις εξελίξεις
Η συνεδρίαση της Fed βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής. Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη διατήρηση αμετάβλητων των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά αναμένει την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές, όπως επισημαίνει το MarketWatch, εμφανίζονται αρκετά διχασμένοι όχι για τη σημερινή συνεδρίαση της Fed αλλά εν γένει σχετικά με τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της. Κάποιοι εξ αυτών αναμένουν ότι η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, πάντως, και οι "αρκούδες", ορισμένοι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα και δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2011 ή ακόμη και το 2011. Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κυμαίνεται στην κλίμακα του 0%-0,25%.

Η ανακοίνωση της τράπεζας δημοσιοποιείται στις 20:15 ώρα Ελλάδος.

Πέραν της Fed, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον μήνα Μάρτιο. Η ανακοίνωση πραγματοποιείται στις 12:00 ώρα Ελλάδος, με πρόβλεψη ότι ο δείκτης έχει υποχωρήσει στις 43 μονάδες από 45,1 που ήταν τον Φεβρουάριο.

Σημαντικό ενδιαφέρον και για την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με πρόβλεψη ότι έχει διαμορφωθεί στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 0,9% σε ετήσια. Η ανακοίνωση στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, πέραν της Fed η προσοχή στρέφεται και στην ανακοίνωση των στοιχείων για την εκκίνηση νέων κατοικιών αλλά και για την έκδοση οικοδομικών αδειών για τον Φεβρουάριο. Και τα δύο στοιχεία δημοσιοποιούνται στις 14:30 ώρα Ελλάδος. Όσον αφορά στις κατοικίες, οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρησή τους στις 570.000 από 591.000 που ήταν τον Ιανουάριο. Για τις οικοδομικές άδειες αναμένουν ότι έχουν υποχωρήσει στις 610.000 από 622.000 τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v