Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Ζητεί διεθνή δράση κατά κερδοσκόπων

Τα CDS είναι «μάστιγα που απειλεί την ελληνική και την διεθνή οικονομία,» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Ουάσιγκτον, ζητώντας από την G20 να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην πάταξη των κερδοσκόπων της αγοράς.

Παπανδρέου: Ζητεί διεθνή δράση κατά κερδοσκόπων
Τα CDS είναι «μάστιγα που απειλεί την ελληνική και την διεθνή οικονομία,» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την Ουάσιγκτον και το Brookings Institution, ζητώντας από την G20 να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην πάταξη των κερδοσκόπων της αγοράς, μεταδίδει το Reuters. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν έχει ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ αλλά τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές τότε ίσως προσφύγει στο ΔΝΤ.

Μιλώντας από την αμερικανική ήπειρο όπου βρίσκεται για συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών B. Obama, ο κ. Πανανδρέου τόνισε ότι το 2010 θα πρέπει να γίνει η χρονιά των δραστικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί ότι χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι ο αποπληθωρισμός θα αποτελέσει κίνδυνο για την Ελλάδα, εάν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες τόνωσης της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις προσπάθειες πάταξης της κερδοσκοπίας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να κινηθούν από κοινού για να βελτιωθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτικό επόπτευση.

Τόνισε ότι η κρίση στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει «ντόμινο» αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες. «Αν η ευρωπαϊκή κρίση κάνει μετάσταση, θα μπορούσε να δημιουργήσει σε νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση,» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι έχει έρθει η ώρα των μεγάλων πολιτικών και οικονομικών αλλαγών για την Ελλάδα, ενώ τόνισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα για την προσέλκυση επενδυτών, πραγματοποιώντας ξεχωριστή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v