Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greenspan, Friedman & Summers υπαίτιοι της κρίσης

Ο Alan Greenspan, ο Milton Friedman και ο Larry Summers, κρίθηκαν από έρευνα του διαδικτύου ότι είναι οι πλέον υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Greenspan, Friedman & Summers υπαίτιοι της κρίσης
Ο Alan Greenspan κρίθηκε από έρευνα του διαδικτύου ότι είναι ο πλέον υπεύθυνος για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, μαζί με το Νο2 Milton Friedman και το νο3 Larry Summers, εξασφάλισαν τις «κορυφαίες» θέσεις στα Βραβεία Δυναμίτη στην Οικονομία (Dynamite Prize in Economics).

Πάνω από 7.5000 άνθρωποι ψήφισαν στην έρευνα, οι περισσότεροι των οποίων είναι και οι ίδιοι οικονομολόγοι και περιλαμβάνονται στους 11.000 συνδρομητές του real-world economics review.

Την έρευνα διεξήγαγε η PollDaddy και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Alan Greenspan (5.061 ψήφοι): Ως διοικητής της Federal Reserve από το 1987 ως το 2006, ο Alan Greenspan ήταν «οδηγός» στην υπερβολική πιστωτική ανάπτυξη που δημιούργησε την φούσκα, η οποία στη συνέχεια «έσκασε». Ο ίδιος προώθησε δυναμικά την ιδέα ότι οι αγορές είναι φύση αποδοτικές και δεν χρειάζονται επόπτευση.

Milton Friedman (3.349 ψήφοι): Ο κ. Friedman, αδυνατώντας να κατανοήσει ορθώς τις επιστημονικές μεθοδους, προώθησε την ψευδαίσθηση ότι μια οικονομία μπορεί να προσχεδιαστεί αποδοτικά, χρησιμοποιώντας υποθετικές εκτιμήσεις για την φυση της, καθώς και πρώθησε ένα απλουστευτικό μοντέλο χρήματος που ενθάρρυνε φανταστικές θεωρίες για την οικονομία. Η όλη θεωρητική βάση διευκόλυνε την παγκόσμια ύφεση.

Larry Summers (3.023 ψήφοι): Ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (πρώην οικονομολόγος στο Harvard και την Παγκόσμια Τράπεζα), ο κ. Summers εργάστηκε επιμελώς για την ανάκληση της ρύθμισης Glass-Steagall, η οποία από το Μεγάλο Κραχ του 1929 κρατούσε μακριά τις τράπεζες από τις τράπεζες-καζίνο. Βοήθησε επίσης τον κ. Greenspan και την Wall Street να δυναμιτίσουν τις προσπάθειες επόπτευσης των παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v