Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές ο τεχνολογικός κλάδος

Με υψηλές ταχύτητες θα τρέξει ο τομέας της τεχνολογίας το 2010. Οι πωλήσεις σε όλους τους επιμέρους κλάδους θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών να συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

  • του Απόστολου Λακασά
Ανεβάζει στροφές ο τεχνολογικός κλάδος
Με υψηλές ταχύτητες θα τρέξει ο τομέας της τεχνολογίας το 2010. Οι πωλήσεις σε όλους τους επιμέρους κλάδους θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών να συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις τραπεζικές, για τις οποίες υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στο πιστωτικό σύστημα από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Forrester Research, παγκοσμίως οι δαπάνες στην τεχνολογία πληροφορικής θα αυξηθούν κατά 8,1%, ξεπερνώντας το 1,6 τρισ. δολάρια.

Το ποσοστό της ανόδου είναι εντυπωσιακό ύστερα από τη μείωση κατά 8,9% το 2009. Σχεδόν το ένα τρίτο των δαπανών του 2010 θα προέλθει από την αγορά των ΗΠΑ, όπου οι δαπάνες υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στα 568 δισ. δολάρια, σε ποσοστό 6,6% σε ετήσια βάση.

Τη μεγαλύτερη άνοδο θα παρουσιάσουν οι τομείς του hardware και του λογισμικού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η παγκόσμια ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές φέτος θα αυξηθεί κατά 15%. Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία της Forrester, οι πωλήσεις λογισμικού θα εμφανίσουν άνοδο σε ποσοστό 9,7%.

Με βελτίωση 8,2% θα ακολουθήσει ο τομέας εξοπλισμού υπολογιστών. Ήδη, βάσει της εταιρείας IDC, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις επεξεργαστών σημείωσαν αύξηση 31,3% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Επίσης, άνοδο 7,6% θα παρουσιάσει η ζήτηση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λόγω της αντίστοιχης ανόδου της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μεγαλύτερης κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων Nokia, οι πωλήσεις το 2010 θα αυξηθούν περίπου κατά 10%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για άνοδο της τάξης του 8,6%. Ο φινλανδικός όμιλος εκτιμά ότι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους στον κλάδο το 2010 θα κυμανθεί από 12% έως 14%.

--- Οι πρωταγωνιστές

Η αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει σε γενική άνοδο των πωλήσεων στους κλάδους της τεχνολογίας, όμως οι αναλυτές έχουν ξεχωρίσει τις εταιρείες που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις φέτος.

Κατ’ αρχάς, τα φώτα στρέφονται στη νοτιοκορεατική Samsung. Η Microsoft, η Nokia και η Samsung ήταν ανάμεσα στις επιχειρήσεις του χώρου που σημείωσαν υψηλότερη κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο.

Όμως, η ασιατική εταιρεία έχει το πλεονέκτημα ότι είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ, τηλεοράσεων LCD και κινητών τηλεφώνων στην Ασία, που είναι η αγορά με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις διεθνώς τηλεοράσεων LCD θα αυξηθούν κατά 22%, με τη Samsung να έχει το 20% της παγκόσμιας αγοράς.

Εκτός από τη Samsung, η Apple, η οποία ήταν από τους κινητήριους μοχλούς για την ανάπτυξη της αγοράς το 2009, θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και το 2010. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, οι πωλήσεις της άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ στο τέλος του 2009 και αυτό φιλοδοξεί να επαναλάβει και φέτος.

Η Apple μπήκε δυναμικά στη φετινή χρονιά παρουσιάζοντας το iPad, το οποίο γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στους προσωπικούς υπολογιστές και τα smartphones. Πρόκειται για έναν υπολογιστή-ταμπλέτα, ο οποίος είναι κατάλληλος για σερφάρισμα, για παρακολούθηση ταινιών, παιχνίδια, ακόμα και για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

* Αναδημοσίευση από το 622ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19 - 23 Φεβρουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v