Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ευρωζώνης για βοήθεια σε Ελλάδα

Σε επί της αρχής συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης.

Συμφωνία ευρωζώνης για βοήθεια σε Ελλάδα
Σε επί της αρχής συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης.
 
Η ίδια πηγή, σημειώνει το πρακτορείο, υπογράμμισε ότι ενώ έχουν εξετασθεί διάφορες "φόρμουλες" οικονομικής βοήθειας, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. "Η πιο πιθανή επιλογή είναι μια "διμερής βοήθεια", ανέφερε.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, η Γερμανία ετοιμάζει "πακέτο βοηθείας" προς την Ελλάδα και εξετάζει τόσο διμερή βοήθεια όσο και μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της χώρας.

Οι FT, επικαλούμενοι πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης της Γερμανίας, σημειώνουν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα ενημερώσει υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες του "πακέτου βοηθείας" την Τετάρτη.


Διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας δήλωσε στο Reuters ότι τα δημοσιεύματα περί απόφασης για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα είναι "αστήρικτα".    
 
 
Αλμούνια: Οι ελληνικές δεσμεύσεις αξίζουν στήριξη

Η Ελλάδα αποτελεί ζήτημα κοινής ανησυχίας της ευρωζώνης, τόνισε Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι υπάρχει ρίσκο "ντόμινο" σε άλλες χώρες της ευρωζώνης των προβλημάτων της Ελλάδας.

Ο επίτροπος επεσήμανε ότι η Κομισιόν στηρίζει πλήρως το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ρίσκα και ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι "αισιόδοξες".

"Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υιοθετήσει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα", ανέφερε.

Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι είναι σαφής απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όλα τα κράτη-μέλη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, να ανταποκριθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, τόνισε ότι, εάν παρεχόταν στην Ελλάδα οικονομική στήριξη χωρίς ανταλλάγματα, θα δημιουργούνταν οι κατάλληλες συνθήκες για μελλοντικές κρίσεις.

Σημείωσε επίσης, καθώς φημολογείται ότι μια βοήθεια προς την Ελλάδα ίσως να προέλθει από άλλες, μεγάλες, οικονομίες της ευρωζώνης και όχι από κάποιο θεσμικό όργανο, ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. «θα πρέπει να πούνε στην Ελλάδα ότι θα λάβει υποστήριξη, σε αντάλλαγμα για τις σαφείς δεσμεύσεις που προσφέρει.»

«Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πουν στις ελληνικές αρχές ότι, σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που κάνετε, θα λάβετε την στήριξή μας,» δήλωσε ο κ. Αλμούνια κατά την τελευταία ημέρα του ως επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v