Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Ρευστοποιήσεις ενεργητικών προς τα τέλη 2010

Η Fed πιθανόν να αρχίσει τις πωλήσεις ορισμένων επενδυτικών ενεργητικών της προς τα τέλη του έτους, προκειμένου να «συμμαζέψει» τον ισολογισμό της και να αποτρέψει πληθωρισμό.

Fed: Ρευστοποιήσεις ενεργητικών προς τα τέλη 2010
Η Federal Reserve πιθανόν να αρχίσει τις πωλήσεις ορισμένων επενδύσεών της προς τα τέλη του έτους, προκειμένου να «συμμαζέψει» τον ισολογισμό της και να αποτρέψει πληθωρισμό, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed χρηματοδότησε τις εξαγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων που έκανε πέρσι για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, προσθέτοντας ρευστό στο σύστημα.

Εάν όμως αφήσει μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα καθώς ισχυροποιείται η οικονομία και αρχίζει και πάλι ο δανεισμός, τότε κινδυνεύει να τροφοδοτήσει πληθωρισμό.

Ο διοικητής της Fed του Σεν Λούις, κ. James Bullard, δήλωσε ότι είναι πιθανόν «στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον όλα πηγαίνουν καλά, να γίνουν λίγες πωλήσεις επενδύσεων για να δούμε πώς αντιδρά η αγορά.»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Fed θα προσπαθήσει να επαναφέρει τον ισολογισμό της σε ομαλή μορφή πριν «χτυπήσει» νέα ύφεση, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα έχει τα κατάλληλα πυρομαχικά για να αντιδράσει.

Οποιαδήποτε κίνηση της Fed για πωλήσεις ενεργητικών που έχουν ενέχυρο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, προβλέπεται να προκαλέσει έντονη νευρικότητα στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v