Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Μελετά αντικατάσταση του επιτοκίου αναφοράς

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed σκέφτονται να υιοθετήσουν νέο επιτόκιο αναφοράς με το οποίο θα αντικαταστήσουν εκείνο που χρησιμοποιούν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Fed: Μελετά αντικατάσταση του επιτοκίου αναφοράς
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve σκέφτονται να υιοθετήσουν νέο επιτόκιο αναφοράς με το οποίο θα αντικαταστήσουν εκείνο που χρησιμοποιούν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο το σημερινό επιτόκιο αναφοράς, το federal funds rate, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο 2008 όταν άρχισε να τροφοδοτεί τις αγορές με ρευστό ύψους 1 τρισ. δολ. για να αποτρέψει την κατάρρευση.

Αξιωματούχοι της Fed, η οποία ξεκινά σήμερα την διήμερη συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων, έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν τον fed funds, με τον τόκο που πληρώνεται για τα πλεονάζοντα τραπεζικά αποθέματα.

«Μια επιλογή που εξετάζουμε είναι να καταστήσουμε επιτόκιο στρατηγικής το επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθεματικά και να αφήσουμε το fed funds να διαπραγματεύεται με κάποιο spread σε σχέση με αυτό,» δήλωσε ο διοικητής της Fed του Ρίτσμοντ πρόσφατα.

Η κεντρική τράπεζα θέλει να έχει στα χέρια της ένα αποτελεσματικό «εργαλείο» όταν θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι ρυθμιστές φοβούνται ότι το επιτόκιο Fed funds, το επιτόκιο overnight διατραπεζικού δανεισμού, ίσως δεν αντεπεξέλθει στους νέους στόχους επιτοκίων, ζημιώνοντας την αξιοπιστία της τράπεζας και την ικανότητα ελέγχου του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v