Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Πάρτι με άφθονο... πετρέλαιο

Η Ρωσία αποτελεί την κορυφαία τοποθέτηση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών για το 2010. Τι εκτιμούν οι αναλυτές. Ο ρόλος του πετρελαίου. Οι τοποθετήσεις των επενδυτών.

  • του Απόστολου Λακασά
Ρωσία: Πάρτι με άφθονο... πετρέλαιο
Για ρωσικό πάρτι μέσα στο 2010 κάνουν λόγο οι αναλυτές, παρότι ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ μέσα στο 2009 με άνοδο 126%.

Όμως, παρά την προειδοποίηση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών ότι οι μετοχές έχουν ανέβει υπερβολικά, πολλοί διαχειριστές ξένων κεφαλαίων θεωρούν ότι η αγορά της χώρας είναι μία από τις φθηνότερες μεταξύ των αναδυομένων. Έτσι, η Ρωσία αποτελεί την κορυφαία τοποθέτηση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών για το 2010 για ορισμένα από τα πιο μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι επενδυτές επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη χώρα μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης άνω των 100 δισ. δολαρίων, κυρίως προς τον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σημαντικά, με την απόδοση των ομολόγων του Δημοσίου που λήγουν το 2030 να μειώνεται στο 5,4% στα τέλη του 2009 από 10% που ήταν στις αρχές Μαρτίου.

Βέβαια, η κύρια πηγή αισιοδοξίας είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η παραγωγή των οποίων αναλογεί στο 30% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ρωσική οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3% φέτος ύστερα από την πτώση 7,7% πέρυσι, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% το 2009. Εάν επιτευχθεί το 3%, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταστροφή παγκοσμίως. Πόσο μάλλον που η Ρωσία στα μέσα του 2009 κλυδωνίστηκε έντονα από τη διεθνή κρίση και αναζήτησε τρόπους για να καλύψει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα και να συνδράμει τις υπερχρεωμένες εταιρείες να επιβιώσουν.

Όμως, κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα προσφεύγοντας στο πετρέλαιο. Η ρωσική παραγωγή εκτινάχτηκε σε νέα υψηλά επίπεδα το 2009, καθώς καινούργια προγράμματα έβαλαν τέλος στη μείωση της παραγωγής το 2008.

Μάλιστα, η περυσινή παραγωγή είναι νέο ρεκόρ στη μετασοβιετική περίοδο και προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της εξαιτίας της μη αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων και της υποχώρησης που καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου.

Η Ρωσία, καθώς δεν είναι μέλος του ΟPΕC και άρα δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις για μείωση της παραγωγής όπως η Σαουδική Αραβία, κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αύξηση της παραγωγής της και να ευνοηθεί από την άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού» πάνω από τα 70 δολάρια. Ταυτόχρονα, μείωσε το κόστος παραγωγής μετά την εξασθένηση του νομίσματός της στις αρχές του 2009.

Πλέον, αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος η χώρα θα παραγάγει κατά 1,1% περισσότερο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι συνθήκες για να... επιστρέψουν τα χαμόγελα και οι ξένοι επενδυτές στη ρωσική πρωτεύουσα

* Αναδημοσίευση από το 618ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 22-26 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v