Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κρύβετε λόγια," παρήγγειλε η Ν.Υ. Fed στην AIG

H Fed Νέας Υόρκης, υπό την διοίκηση του T. Geithner τότε, ορμήνεψε την AIG να μην δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληρωμές του ασφαλιστικού ομίλου προς τις τράπεζες ενώ σοβούσε η κρίση.

Κρύβετε λόγια, παρήγγειλε η Ν.Υ. Fed στην AIG
H Federal Reserve Bank Νέας Υόρκης, υπό την διοίκηση του Timothy Geithner τότε, ορμήνεψε την American International Group να μην δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληρωμές του ασφαλιστικού ομίλου προς τις τράπεζες ενώ σοβούσε η κρίση, όπως δείχνουν e-mails μεταξύ της εταιρίας και των εποπτικών αρχών.
 
Η AIG ανέφερε σε ενημερωτικό της δελτίο ότι ο ασφαλιστικός όμιλος πλήρωνε τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων τότε η Goldman Sachs και η Societe Generale, 100 σεντς στο δολάριο για credit-default swaps που αγόραζαν από την εταιρία.

Η New York Fed ζήτησε να διαγραφεί αυτή την πρόταση από το ενημερωτικό, σύμφωνα με όσα αποκαλήπτει η ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο πλευρών, την οποία έχει στα χέρια της η επιτροπή εποπτείας του Λευκού Οίκου.

Η New York Fed είχε αναλάβει τις συνομιλίες μεταξύ AIG και τραπεζών τον Νοέμβριο 2008, καθώς οι ζημίες στα swaps απειλούσαν να βυθίσουν τον ασφαλιστικό όμιλο, λίγες εβδομάδες αφότου είχε λάβει εκατομμύρια δολάρια για την διάσωσή του από χρήματα των φορολογούμενων.

Οι Αρχές αποφάσισαν να πληρωθούν στο ακέραιο η Goldman Sachs και οι άλλες τράπεζες για τα swaps ύψους 62,1 δισ. δολ., με αποτέλεσμα η διάσωση της AIG να χαρακτηρίζεται «διάσωση από την πίσω πόρτα» των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v