Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικές προσευχές για την Μαύρη Παρασκευή!

Όπως κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί ξεχύθηκαν «μιλιούνια» στα μαγαζιά την «Μαύρη Παρασκευή» που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου –αλλά πάντως οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα είναι πολύ «σφιχτοί» φέτος.

Αμερικανικές προσευχές για την Μαύρη Παρασκευή!
Όπως κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί ξεχύθηκαν «μιλιούνια» στα μαγαζιά την «Μαύρη Παρασκευή» που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου –αλλά πάντως οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα είναι πολύ «σφιχτοί» με τα δώρα που θα προσφέρουν στους εαυτούς τους και τους δικούς τους φέτος, καθώς η κρίση πλήττει ακόμη την τσέπη τους.

Η Παρασκευή και το σαββατοκύριακο που ακολουθούν την Ημέρα των Ευχαριστιών, πολλές χρονιές αποδεικνύεται η πιο δραστήρια καταναλωτικά ημέρα όλης της εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ονομάζεται «Μαύρη Παρασκευή» γιατί θεωρητικά σηματοδοτεί το πέρασμα της επιχείρησης στα «μαύρα», στα κέρδη δηλαδή, με την έννοια ότι κάθε μαγαζί δουλεύει μέχρι την «Μαύρη Παρασκευή» για να βγάλει τα έξοδά του και από εκεί μέχρι το κλείσιμο του έτους, προκύπτει το κέρδος του κάθε έμπορα. Η εορταστική περίοδος συνολικά αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των ετήσιων πωλήσεων της λιανικής βιομηχανίας του έθνους.

Το καταναλωτικό αυτό «τελετουργικό» παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι οι παρατηρητές, ειδικά φέτος, που αναζητούν ενδείξεις αναθέρμανσης του καταναλωτικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις της αμερικανικής ένωσης λιανεμπόρων, φέτος αναμένεται να «βγουν» στα μαγαζιά για δώρα στο τριήμερο, 134 εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλωτές. Προς μεγάλη ανακούφιση των εμπόρων, το μέγεθος εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με πέρσι, που η «Μαύρη Παρασκευή» επεσε λίγες εβδομάδες μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v