Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Dubai World ζητεί αναβολή αποπληρωμής χρεών

Η Dubai World, η κρατική holding company του κρατιδίου του Ντουμπάι, που έχει υποχρεώσεις ύψους 59 δισ. δολαρίων, προσπαθεί να καθυστερήσει την αποπληρωμή όλων των χρεών της.

Η Dubai World ζητεί αναβολή αποπληρωμής χρεών
Η Dubai World, η κρατική holding company του κρατιδίου του Ντουμπάι, που έχει υποχρεώσεις ύψους 59 δισ. δολαρίων, προσπαθεί να καθυστερήσει την αποπληρωμή όλων των χρεών της, παρά την παροχή 5 δισ. δολαρίων από τράπεζες του Αμπού Ντάμπι.

Η Dubai World θα ζητήσει από τους πιστωτές «συμφωνία παγώματος» καθώς διαπραγματεύεται την παράταση των λήξεων των χρεών της, στα οποία περιλαμβάνονται ισλαμικά ομόλογα ύψους 3,52 δισ. δολ. τα οποία πρέπει να αποπληρώσει στις 14 Δεκεμβρίου η εταιρία ακινήτων Nakheel PJSC, που είναι και η κατασκευάστρια εταιρία των νησιών σε σχήμα φοίνικα του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, το εμιράτο έχει χρέη 4,3 δισ. δολ. που λήγουν τον επόμενο μήνα και 4,9 δισ. δολ. που λήγουν στο α΄τρίμηνο του 2010, σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε, μετά τις εξελίξεις, εξάμηνο «πάγωμα» των υποχρεώσεων της επιχείρησης, καθώς και ότι θα αναδιοργανώσει την Dubai World.

Η κυβέρνηση προσέλαβε την Deloitte για να ηγηθεί της προσπάθειας αναδιοργάνωσης. Με την κίνηση αυτή, κατά τα φαινόμενα αφαιρείται προσώρας ο στρατηγικός έλεγχος της επιχείρησης από τη σημερινή διοίκηση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κοινοπραξία είχε συγκεντρώσει 5 δισ. δολ. από δύο εγχώριες τράπεζες. Πρόκειται για το δεύτερο δάνειο στο πλαίσιο δανειστικού προγράμματος ύψους 20 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v