Πετρέλαιο και ελλείμματα ΗΠΑ ανησύχησαν την G8

Η διεθνής οικονομία δεν κινδυνεύει με πετρελαϊκή κρίση, αλλά η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου προκαλεί πράγματι ανησυχίες, όπως εξάλλου και τα ογκώδη αμερικανικά ελλείμματα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας συνόδου κορυφής της Group of Eight.

Πετρέλαιο και ελλείμματα ΗΠΑ ανησύχησαν την G8
Η διεθνής οικονομία δεν κινδυνεύει με πετρελαϊκή κρίση, αλλά η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου πράγματι ανησυχεί τους αρχηγούς κρατών του πλανήτη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας συνόδου κορυφής της Group of Eight.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ανησυχίες για τις τιμές του πετρελαίου και τις δυνατότητες των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα στο εμπόριο και τον προϋπολογισμό τους συζητήθηκαν στην σύνοδο, η οποία επικεντρώθηκε κατά βάση στο Ιράκ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush δεν αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομία κατά την τελική συνέντευξή του, καθώς ”βομβαρδίστηκε” με ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα των βασανιστηρίων Ιρακινών κρατουμένων και τον μελλοντικό ρόλο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Ιράκ ύστερα από την παράδοση της εξουσίας της Βαγδάτης στο τέλος του μήνα.

Ο Chirac ανέφερε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη διεθνή οικονομία, κατά τις οποίες τα μέλη της G8 χαιρέτισαν την ελαφρά βελτίωση στις τάσεις ανάπτυξης, ετέθη το ζήτημα των ανησυχιών για τα ογκώδη ελλείμματα και το χρέος των ΗΠΑ, καθώς και την εξάρτηση της Αμερικής από τα ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των χρεών της.

Αυτά τα ελλείμματα μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπίες και ανώμαλες προσγειώσεις, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα, ο καγκελάριος Gerhard Schroeder ανέφερε -στη συνέντευξη που παραχώρησε με την ολοκλήρωση της συνόδου της G8 στο Σι Άιλαντ των ΗΠΑ- ότι ελπίζει σε ανάπτυξη 2% για το 2004, καθώς η βελτίωση της διεθνούς δραστηριότητας βελτιώνει τη ζήτηση για εξαγωγές.

”Επιμένουμε στην πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στην κλίμακα 1,5% με 2%”, δήλωσε ο Schroeder, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί εν τέλει στα ανώτερα σημεία της κλίμακας.

Πριν από ενάμιση μήνα η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψη για το γερμανικό ΑΕΠ στο 1,5% φέτος, αλλά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Wolfgang Clement δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις που συνηγορούν στην προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v