Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι επιλέγουν, τι φοβούνται οι fund managers

Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων ρίχνουν περισσότερα κεφάλαια στα εμπορεύματα και στις αναδυόμενες αγορές και "φοβούνται" τον πληθωρισμό, αλλά δεν περιμένουν αύξηση των επιτοκίων ΗΠΑ πριν από το β΄ 6μηνο 2010.

Τι επιλέγουν, τι φοβούνται οι fund managers
Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν τοποθετήσεις που θα τους προφυλάξουν από το ενδεχόμενο πληθωρισμού και ρίχνουν περισσότερα κεφάλαια στα εμπορεύματα και στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την έρευνα Νοεμβρίου της Bank of America - Merrill Lynch μεταξύ των fund managers.

Στη μηνιαία έρευνα αποκαλύπτεται ότι οι επενδύσεις σε εμπορεύματα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, όταν πρωτοδιατυπώθηκε το συγκεκριμένο ερώτημα στις έρευνες του οίκου.

Καθαρό ποσοστό 25% των διαχειριστών έχει θέσεις "overweight" στα εμπορεύματα, έναντι 11% τον Οκτώβριο, ενώ 53% είναι "overweight" στις αναδυόμενες αγορές, από 46% τον προηγούμενο μήνα. Τα ενεργητικά που προστατεύουν τον επενδυτή από τον αποπληθωρισμό, όπως το σταθερό εισόδημα και οι κοινωφελείς υπηρεσίες, είναι λιγότερο δημοφιλή.

Καθαρό ποσοστό 47% περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινείται υψηλότερα σε 12 μήνες, από 39% τον Οκτώβριο, αλλά πάντως τα δύο τρίτα εκ του συνόλου των 218 fund managers που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιμένει μέχρι το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους πριν αυξήσει τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι επενδυτές δείχνουν να νιώθουν πιο άνετα απέναντι στους εταιρικούς ισολογισμούς και πολλοί διαχειριστές πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρευστό για δαπάνες κεφαλαίου και να θέσουν σε δεύτερη προτεραιότητα τη μείωση χρεών.

Επιπλέον, στην Ευρώπη οι εγχώριοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αγορές τους, ενώ καθαρό ποσοστό 22% από τους διεθνείς fund managers θεωρεί ότι η περιφέρεια είναι η πιο υποτιμημένη μεταξύ των διεθνών αγορών.

Οι Ευρωπαίοι fund managers που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν σημαντικές κινήσεις εκτός των κυκλικών μετοχών και εντός των αμυντικών κλάδων, όπως η υγεία και τα φάρμακα, τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v