Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING IM: "Βραδύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2010"

Η ING Investment Management προβλέπει βραδύτερη ανάπτυξη µέσα στο 2010 και µεγαλύτερη διαφοροποίηση σε παγκόσµιο επίπεδο.

ING IM: Βραδύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2010
Σύµφωνα µε την ING Investment (ING I.M.), η πρόσφατη κορύφωση των καλών οικονοµικών νέων δεν θα σηµατοδοτήσει το ξεκίνηµα νέας ύφεσης, ιδιαίτερα όσο είναι ακόµα έντονες οι επιπτώσεις του αποθεµατικού κύκλου, της δηµοσιονοµικής πολιτικής και των εξελίξεων του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.

Δεδοµένων των παραπάνω, η ING I.M. προβλέπει ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για παράδειγµα, πάνω από τον µακροπρόθεσµο µέσο όρο για το υπόλοιπο του 2009, αλλά υποχώρηση σε χαµηλότερα επίπεδα για το 2010.

Επιπρόσθετα, η ING I.M. προβλέπει ότι θα υπάρξει αυξανόµενη διαφοροποίηση σε παγκόσµιο επίπεδο ανάµεσα σε διαφορετικές κατηγορίες ενεργητικού και σε περιοχές.

Ο κ. Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήµατος και οικονοµικών της ING I.M., σχολιάζει: "Ο προηγούµενος χρόνος χαρακτηριζόταν από µία παγκόσµια συγχρονισµένη ύφεση και από ισχυρή παγκόσµια αντιµετώπιση µέσω δηµοσιονοµικών µέτρων.

Ωστόσο, το υπόλοιπο του 2009 και το 2010 θα χαρακτηριστούν από ανοµοιογένεια. Πιο συγκεκριµένα, οι χώρες που υπέστησαν ήπια οικονοµική επιβράδυνση, σχετικά έντονη ανάκαµψη και ανεπαίσθητη πτώση του πληθωρισµού είναι πιθανόν να εφαρµόσουν πιο σύντοµα αυστηρότερη νοµισµατική πολιτική.

Η Αυστραλία και το Ισραήλ, για παράδειγµα, το έχουν ήδη κάνει. Ωστόσο, εξακολουθούµε να αναµένουµε ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα παραµείνουν αµετάβλητα στο προσεχές µέλλον όσο οι αποπληθωριστικές δυνάµεις αναµένεται ότι θα ενταθούν".

Η ING I.M. επίσης σηµειώνει ότι οι εισροές στις αναδυόµενες αγορές έχουν βελτιωθεί πολύ, γεγονός που συνέβαλε σε σηµαντικές ανατιµήσεις συναλλάγµατος. Οι κεντρικές τράπεζες ενέτειναν τις παρεµβάσεις σε ξένο συνάλλαγµα, προκειµένου να αντιµετωπίσουν την ανατίµηση και το αποτέλεσµα ήταν να αυξηθούν τα αποθεµατικά σε ξένο συνάλλαγµα.

Η ING I.M. ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία συµβάλλει στην αύξηση της παγκόσµιας ρευστότητας και καθιστά δύσκολη την άµβλυνση των παγκόσµιων οικονοµικών ανισορροπιών.

Σύµφωνα µε την ING I.M., από τις αρχές Αυγούστου έχει αλλάξει η κινητήρια δύναµη των χρηµαταγορών. Από τον Μάρτιο µέχρι τις αρχές Αυγούστου οι περισσότερες αγορές υποκινούνταν από ράλι ανάκαµψης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσµα οι τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου, όπως µετοχές, πιστώσεις και εµπορεύµατα, να σηµειώνουν καλές αποδόσεις καθώς αυξανόταν η πεποίθηση των επενδυτών ότι επίκειται εξυγίανση, ενώ οι επενδύσεις χαµηλού κινδύνου, όπως διαχείρισης διαθεσίµων και κρατικά οµόλογα, επλήγησαν.

Ο Valentijn συνεχίζει: "Από τον Αύγουστο, η συµπεριφορά των αγορών έχει µεταβληθεί καθώς καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη συµπεριφορά όλων των αγορών µε βάση το ράλι ανάκαµψης.

Από τότε διαφοροποιήθηκε η απόδοση των επενδύσεων υψηλού κινδύνου αφού οι µετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ τα εµπορεύµατα εξασθένησαν και τα εταιρικά οµόλογα ήταν εντυπωσιακά ελαστικά και ξεπέρασαν ακόµα και τις µετοχές σε όρους προσαρµογής κινδύνου.

Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι οι συναλλαγές ανάκαµψης συνοδεύτηκαν, και µέχρις ενός σηµείου επισκιάστηκαν, από κινητικότητα σε όρους ρευστότητας, όσο η πλουσιοπάροχη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών και οι θέσεις σε διαθέσιµα χρήµατα σε αµοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίµων έχει αρχίσει να διοχετεύεται σε όλες τις κατηγορίες κεφαλαίου που µπορούν να επιτύχουν αποδόσεις καλύτερες των καταθετικών λογαριασµών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v