Παρά τις αμφιβολίες, προχωρά το IPO της Snecma

Παρά τις συστάσεις των τραπεζών-συμβούλων για αναβολή της ιδιωτικοποίησης εξαιτίας της αστάθειας στα χρηματιστήρια, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της αεροναυπηγικής Snecma θα προχωρήσει ως έχει προγραμματιστεί.

Παρά τις αμφιβολίες, προχωρά το IPO της Snecma
Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της αεροναυπηγικής Snecma θα προχωρήσει ως έχει προγραμματιστεί, παρά την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές.

Η απόφαση ακολουθεί την αβεβαιότητα που προκάλεσαν δημοσιεύματα –τα οποία δεν διέψευσε το υπουργείο- ότι οι τράπεζες-σύμβουλοι της κυβέρνησης συνέστησαν αναβολή της ιδιωτικοποίησης.

Το υπουργείο θα πωλήσει έως 35% της επιχείρησης σε κλίμακα τιμών 15,45 ευρώ με 17,20 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμά την εταιρία στα 4,1 δισ. ευρώ με 4,6 δισ. ευρώ. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει από την πώληση 1,6 με 2 δισ. ευρώ. αλλά δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να προσφέρει την μετοχή στους θεσμικούς επενδυτές στα χαμηλότερα επίπεδα της κλίμακας των 15 με 20 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες για τις κλίμακες τιμών διάθεσης προς τις ποικίλες κατηγορίες επενδυτών θα ανακοινωθούν αργότερα. Η γαλλική νομοθεσία επιβάλλει την διάθεση του 10% των μετοχών στους εργαζόμενους της εταιρίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ”τζογαδόρικη” αυτή κίνηση της κυβέρνησης οφείλεται στις πιέσεις που υφίσταται ο υπουργός Οικονομικών Nicolas Sarkozy να δώσει ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις.

Εάν καθυστερούσε η πώληση το ”ίματζ” του υπουργού θα υφίστατο σοβαρό πλήγμα, ενώ και το υπουργείο προσβλέπει σε αυτά τα έσοδα για να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, που κινείται πάνω από το όριο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμβουλοι του υπουργείου είναι η Credit Suisse First Boston και η Calyon, η επενδυτική τράπεζα που προέκυψε μετά τη συγχώνευση Crédit Agricole και Crédit Lyonnais. Χρέη συμβούλου στην Snecma εκτελεί η Rothschild.

Την μερική ιδιωτικοποίηση της Snecma αναμένεται να ακολουθήσουν πωλήσεις κρατικών μεριδίων στην France Telecom, την Air France και στη συνέχεια στην Electricite de France, την Gaz de France και τον φορέα των γαλλικών αεροδρομίων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γαλλίας είχε επιχειρήσει δημόσιες εγγραφές για το 25% της Snecma προ τριετίας αλλά ανέστειλε την πώληση εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v