Η Nestle ”γλυκοκοιτάζει” την General Mills

Η Nestle μελετά πρόταση εξαγοράς προς την General Mills, προκειμένου να αυξήσει την παρουσία της στην αμερικανική αγορά, η οποία έχει βοηθήσει πολύ τα κέρδη των ανταγωνιστών της.

Η Nestle ”γλυκοκοιτάζει” την General Mills
Η Nestle μελετά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση εξαγοράς στην General Mills για να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της μάρκες όπως τα δημητριακά Cheerios και τα γλυκίσματα Betty Crocker, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται τα 15 τελευταία χρόνια καθώς πωλούν δημητριακά μέσω κοινοπραξίας τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle Peter Brabeck εκφράζει ενδιαφέρον για την General Mills σε μια εποχή που τα κέρδη της αμερικανικής εταιρίας είναι περιορισμένα εξαιτίας της στροφής των καταναλωτών σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.

Η General Mills, με κεφαλαιοποίηση 17,2 δισ. δολ. ενδέχεται να ”πιάσει” μέχρι 22 δισ. δολ. βάση του μέσου premium 26% που δίνεται για τις εταιρίες τροφίμων την τελευταία πενταετία.

Η ελβετική Nestle θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ, όπου η αγγλο-ολλανδική ανταγωνιστική Unilever πλήρωσε 22,6 δισ. δολ. για την Bestfoods το 2000. Μετά την εξαγορά τα ετήσια καθαρά κέρδη της Unilever έχουν αυξηθεί 38%, ενώ υποχωρούσαν επί δύο χρόνια προηγουμένως.

Η Nestle, που εκτός από τις σοκολάτες της διαθέτει το εμφιαλωμένο νερό Perrier και τον Nescafe, το 2004 είχε καθαρά κέρδη 6,2 δισ. ελβετικών φράγκων σε πωλήσεις 88 δισ. φράγκων. Η General Mills πέρσι είχε καθαρά έσοδα 917 εκ. δολ. σε πωλήσεις 10,5 δισ. δολ.

Η Nestle είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές εταιρίες με βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, που καθιστά γι’αυτήν λιγότερο ακριβή την χρηματοδότηση των εξαγορών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v