UBS: Μπαίνουμε σε φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης

Η UBS εκτιμά ότι η διεθνής οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2005, εξαιτίας των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά από δυναμική ανάπτυξη 4,4% στη φετινή χρονιά. ”Βλέπει” το ευρώ στα 1,32 δολ. και τα αμερικανικά επιτόκια στο 2,0% μέχρι το τέλος του 2004.

UBS: Μπαίνουμε σε φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης
Η διεθνή οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2005 μετά από δυναμική ανάπτυξη 4,4% στη φετινή χρονιά –η ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2000- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας οικονομίας της UBS Paul Donovan.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βραδύτερη ανάπτυξη του 2005 θα οφείλεται στην επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Κίνα. ”Σήμερα έχουμε την καλύτερη δυνατή κατάσταση και από εδώ και πέρα θα βιώσουμε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Δεν θα εισέλθουμε σε παγκόσμια ύφεση… αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί,” αναφέρει ο Donovan, προσδιορίζοντας ότι αναμένεται επιβράδυνση στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στον καταναλωτικό κλάδο γενικότερα.

Για τις ΗΠΑ προβλέπει ότι, καθώς τα οφέλη από τις φορολογικές ελαφρύνσεις λήγουν με το β’ τρίμηνο του έτους, οι καταναλωτικές δαπάνες θα επιβραδυνθούν.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν και προβλέπει ότι το ευρώ θα ενισχυθεί μέχρι τα 1,32 δολ. μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ το δολάριο θα ενισχυθεί προς τα 100 γεν.

Ο Donovan πιστεύει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 2,0% μέχρι τα τέλη του έτους για να μπορεί να ελέγξει την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα κινηθεί στο 2,2%.

Για την οικονομία της Κίνας, ο κορυφαίος οικονομολόγος διαβλέπει ”ομαλή προσγείωση”, καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου επιβάλλει λελογισμένα μέτρα επιβράδυνσης των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v