Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές "αντέχουν" το ισχυρό ευρώ

Το ευρώ συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου, αλλά οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται αρκετά "ανθεκτικές" σε αυτήν την πορεία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το MarketWatch.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντέχουν το ισχυρό ευρώ
Το ευρώ συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου, αλλά οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται αρκετά "ανθεκτικές" σε αυτήν την πορεία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το MarketWatch.

Από το χαμηλό του 1,25 δολαρίου ανά ευρώ τον Μάρτιο του 2009, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ακολουθεί, σταθερά, ανοδική πορεία έναντι του αμερικανικού, ενώ βρίσκεται μια "ανάσα" πριν από το "όριο αντοχής" του 1,50 δολαρίου ανά ευρώ.

Όμως οι ευρωπαϊκές μετοχές -σε αντίθεση με το παρελθόν- δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την πολύ καλή πορεία του νομίσματος. Άλλωστε, ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 έχει ενισχυθεί ισχυρά σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του Μαρτίου, ενώ προετοιμάζεται να κλείσει το γ΄ τρίμηνο με κέρδη υψηλότερα του 16%.

Το εντυπωσιακό, όπως τονίζει στην ανάλυσή του το MarketWatch, έγκειται στο γεγονός ότι καλή πορεία δεν σημειώνουν μόνο οι ευρωπαϊκές μετοχές εταιριών, οι οποίες ανήκουν στους επονομαζόμενους κυκλικούς κλάδους, αλλά και οι τίτλοι ομίλων που εκ παραδόσεως υποχωρούν όταν το ευρώ ανακάμπτει, καθώς στηρίζουν σημαντικό μερίδιο κερδών και εσόδων στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Κλασικό παράδειγμα της παραπάνω περίπτωσης είναι ο τίτλος της BMW, ο οποίος από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί κατά 55%, ενώ στο γ΄ τρίμηνο η άνοδός του έχει ξεπεράσει το 24%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η BMW αντλεί σημαντικό μερίδιο κερδών και εσόδων από τις πωλήσεις της προς τις ΗΠΑ.

Όπως υποστηρίζει στο MarketWatch, ο κ. Stan Pearson, επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Standard Life: «Η κρίση και η επακόλουθη, έστω και σταδιακή, ανάκαμψη της οικονομίας μετρά πολύ περισσότερο για τις ευρωπαϊκές εταιρίες απ’ ότι η πορεία του ευρώ".

Σύμφωνα με τον κ. Pearson, η πιστωτική κρίση, η μείωση του εργατικού δυναμικού, το destocking στα αποθέματα αποτελούν, πλέον, τους βασικούς παράγοντες που εξετάζουν οι επενδυτές, προκειμένου να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκές μετοχές. Το ευρώ και η πορεία του "έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα".

Αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναδύονται από την κρίση πιο δυνατές, καθώς έχουν φροντίσει να μειώσουν τις δαπάνες τους είτε μέσω περικοπών θέσεων εργασίας ή ακόμη και μέσω πωλήσεων μη "κεντρικών" θυγατρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v