Ανοιξε ”παράθυρο” μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων εάν η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου απειλήσει με εκτροχιασμό την επιφυλακτική ανάκαμψη της ευρωζώνης, δήλωσε ο Axel Weber, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της γερμανικής Bundesbnank.

Ανοιξε ”παράθυρο” μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων εάν η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου απειλήσει με εκτροχιασμό την αναιμική ανάκαμψη της ευρωζώνης, δήλωσε ο Axel Weber, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της γερμανικής Bundesbnank.

Ο Weber, που διαδέχτηκε τον Ernst Welteke στην διοίκηση της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας των περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να απαντήσει με μεταβολή της πιστωτικής πολιτικής της, στην περίπτωση που η αύξηση στις τιμές των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ απειλήσει την ανάκαμψη.

Επέμεινε πάντως ότι, για την ώρα, η ΕΚΤ δεν διακρίνει κάποιες εξελίξεις στις πετρελαϊκές αγορές που να δημιουργούν συνθήκες αλλαγής στην πολιτική της στάσης αναμονής η οποία τηρείται σήμερα.

Τα σχόλια πάντως του κεντρικού τραπεζίτη υποδεικνύουν ότι –αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε στις αγορές- ότι η ΕΚΤ θέλει να αφήσει ”ανοιχτή την πόρτα” για μια μελλοντική μείωση των επιτοκίων, εφόσον χρειαστεί.

Οι δηλώσεις του Weber προκάλεσαν ανοδικές αντιδράσεις στο ευρώ, που κινείται κοντά στα υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στα 1,2120 δολάρια.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ακολούθησαν την δημοσιοποίηση στοιχείων (και δη του δείκτη Ifo στη γερμανική οικονομία) τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη.

Ο ίδιος, διασκέδασε τις ανησυχίες για τις άμεσες επιπτώσεις των τιμών των καυσίμων στον πληθωρισμό, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα επηρεαστεί αρνητικά εάν το πετρέλαιο παραμείνει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ”φέτος και του χρόνου.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v