Σχέδιο σωτηρίας 4 δισ. δολ. για Mitsubishi Motors

Η Mitsubishi Motors εξασφάλισε 450 δισ. γεν από τον όμιλο Mitsubishi και άλλους επενδυτές, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης για την διάσωση της ζημιογόνου ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία παράλληλα παρουσίασε περισσότερες απώλειες από τις αναμενόμενες, της τάξης των 215,4 δισ. γεν στο οικονομικό έτος μέχρι τον Μάρτιο.

Σχέδιο σωτηρίας 4 δισ. δολ. για Mitsubishi Motors
Η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 450 δισ. γεν (4 δισ. δολ. περίπου) από τις εταιρίες του ομίλου Mitsubishi και άλλους επενδυτές, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης για την διάσωση της προβληματικής πλέον ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, η Mitsubishi Motors παρουσίασε περισσότερες ζημιές από τις αναμενόμενες, της τάξης των 215,4 δισ. γεν στο οικονομικό έτος μέχρι τον Μάρτιο. Οι ογκώδεις απώλειες είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της κάθετης μείωσης των πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική, από τη στιγμή που η Mitsubishi Motors έκοψε την προσφορά άτοκων, ουσιαστικώς, δανείων για την αγορά των οχημάτων της.

Η στρατηγική των άτοκων δόσεων προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην εταιρία, καθώς πολλοί νεαροί αγοραστές δεν κατόρθωσαν να τα αποπληρώσουν, φορτώνοντας στην Mitsubishi Motors ογκώδη επισφαλή δάνεια.

Οι αναλυτές περίμεναν ζημίες της τάξης των 210 δισ. γεν ενώ η ίδια η εταιρία προέβλεπε ότι οι απώλειές της δεν θα ξεπεράσουν τα 72 δισ. γεν. Για το φετινό οικονομικό έτος μέχρι τον Μάρτιο 2005, η αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπει απώλειες της τάξης των 230 δισ. γεν.

Το σχέδιο σωτηρίας της MMC θα συμμετάσχουν με 140 δισ. γεν η Mitsubishi Corp, η Mitsubishi Heavy Industries και η Bank of Tokyo Mitsubishi, που σε αντάλλαγμα θα λάβουν νέες εκδόσεις προνομιούχων μετοχών.

Επιπλέον 130 δισ. γεν θα προσφέρει μέσω swap χρέους-προς-μετοχές η Bank of Tokyo Mitsubishi και η Mitsubishi Trust and Banking. Η JP Morgan θα προσφέρει άλλα 100 δισ. γεν σε αντάλλαγμα για προνομιούχες μετοχές και το επενδυτικό κεφάλαιο Phoenix Capital του Τόκιο θα διαθέσει 70 δισ. γεν έναντι κοινών μετοχών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιοργάνωσης η Mitsubishi Motors θα κλείσει εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας μέχρι τον Μάρτιο 2006 και θα μειώσει την παραγωγή του εκεί εργοστασίου κατασκευής οχημάτων στα 30.000 οχήματα τον χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v