Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Να μην επαναλάβουμε "τα λάθη του '30"

Ο οικοδεσπότης της υπουργικής συνόδου της G20, Alistair Darling, δήλωσε ότι ο πλανήτης δεν θα πρέπει να επαναλάβει «τα λάθη του ‘30» και να αφαιρέσει από τις οικονομίες υπερβολικά γρήγορα τα προγράμματα στήριξης.

G20: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του 30
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling, οικοδεσπότης της υπουργικής συνόδου της G20, δήλωσε κατά την τελετή υποδοχής των ομολόγων του ότι ο πλανήτης δεν θα πρέπει να επαναλάβει «τα λάθη του ‘30» και να αφαιρέσει από τις οικονομίες υπερβολικά γρήγορα τα προγράμματα στήριξης.

Ο Βρετανός υπουργός, τόνισε ότι η σωστή στιγμή για την σταδιακή αναίρεση των προγραμμάτων οικονομικής αρωγής, θα είναι όταν επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, πραγματοποιούν στο Λονδίνο σύνοδο για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ στα τέλη του μήνα.

Εκτιμάται ευρέως ότι οι υπουργοί συμφωνούν ότι έχει έλθει η ώρα προετοιμασίας των στρατηγικών εξόδου από τις πολιτικές παροχής ρευστότητας, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να εφαρμοστούν αυτές, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις οικονομικής ανάκαμψης.

Στο κοινό ανακοινωθέν των αναπτυσσόμενων κρατών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) αναφέρεται ότι ίσως πράγματι το χειρότερο να έχει περάσει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το «τέλος της κρίσης».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών τίθεται το ζήτημα των αμοιβών των τραπεζικών στελεχών, καθώς πολλές πλευρές ζητούν περιστολή των τραπεζικών bonus.

Στις μέχρι στιγμής εξελίξεις όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί με την αμερικανική άποψη που προτείνει να επιβληθούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες, αλλά θεωρεί ότι η γαλλική άποψη να τεθούν πλαφόν στα μπόνους, δεν είναι πρακτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v