Ν.Κορέα:”Σωσίβιο” στους κατόχους πιστωτικών καρτών

Η Νότιος Κορέα αποκάλυψε ότι πρόκειται να εφαρμόσει πρόγραμμα βοήθειας για περίπου τρία εκατομμύρια κατόχους ”πλαστικού χρήματος”, οι οποίοι χρωστάνε τεράστια ποσά στις πιστωτικές τους κάρτες.

Ν.Κορέα:”Σωσίβιο” στους κατόχους πιστωτικών καρτών
Η Νότιος Κορέα αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να εφαρμόσει πρόγραμμα βοήθειας εκατομμυρίων καταναλωτών οι οποίοι χρωστάνε τεράστια ποσά στις πιστωτικές τους κάρτες.

Βάση του σχεδίου, όσοι αποπληρώσουν αμέσως το 3% του χρέους τους θα εξασφαλίσουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό άτοκα σε 8ετή περίοδο.

Η προσφορά ισχύει για όσους χρωστούν λιγότερα από 50 εκατ. γουόν, δηλαδή περίπου 42.500 δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν περίπου τρία εκατομμύρια κάτοχοι καρτών.

Στόχος του σχεδίου είναι να εκτονωθεί η κρίση των μαζικών καταναλωτικών χρεών που πλήττουν τη Νότιο Κορέα. Στις αρχές του χρόνου η μεγαλύτερη εκδότρια πλαστικού χρήματος, η LG Card κινδύνευσε να χρεοκοπήσει καθώς μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αθέτησε τις υποχρεώσεις αποπληρωμής.

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν οι αρχές παρότρυναν τον εύκολο δανεισμό, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική ύφεση του 1997.

Οι τράπεζες στη συνέχεια ”έσφιξαν” την πιστωτική πολιτική καθώς φαινόταν ότι ο δανεισμός ξεφεύγει από τον έλεγχο και εκατομμύρια καταναλωτές έμειναν ανήμποροι να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Τα επισφαλή δάνεια παραμένουν μεγάλο βάρος για την οικονομία της Νοτίου Κορέας, αφού οι πιστωτικές κάρτες αντιστοιχούσαν στο 14% του ΑΕΠ τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v