Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J.C. Trichet: Τελείωσε η οικονομική συρρίκνωση

Ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι η περίοδος της οικονομικής συρρίκνωσης τελείωσε και θα ακολουθήσει περίοδος σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο.

J.C. Trichet: Τελείωσε η οικονομική συρρίκνωση
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι η περίοδος της οικονομικής συρρίκνωσης τελείωσε και θα ακολουθήσει περίοδος σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας. Τόνισε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει "ελεγχόμενος".

Ο κ. Trichet δήλωσε ότι δεν θα τεθεί spread στη δημοπρασία επαναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αποσύρει την πολιτική παροχής ρευστότητας στις αγορές.

Η δήλωση προκάλεσε ανακούφιση στις αγορές, όπου φοβούνταν ότι η ΕΚΤ θα προσθέσει spread άνω του 1% που είναι το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης, στην επόμενη απεριόριστη δημοπρασία. Τα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια του επιτοκίου Euribor αντέδρασαν με ράλι στην ανακοίνωση και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ανέρχεται στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του 99,195 από 99,131 πριν από τα σχόλια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη στην κλίμακα του -0,5% με +0,9% έναντι -1% έως +0,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2009 η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη στην κλίμακα του -4,4% με -3,8% έναντι -5,1% με -4,1%.

Για τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα περιμένει το 2009 ότι θα διαμορφωθεί στην κλίμακα του +0,2% με +0,6% έναντι +0,1% με +0,5% τον Ιούνιο, ενώ για το 2010 θα ανέλθει στην κλίμακα του +0,8% με +1,6% έναντι +0,6% με +1,4% που περίμενε τον Ιούνιο.

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, η ΕΚΤ αποφάσισε διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης σε αμετάβλητα επίπεδα, στο 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v