Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Έχει ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει, ήδη, ξεκινήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όπως ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, κ. Olivier Blanchard.

ΔΝΤ: Έχει ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει, ήδη, ξεκινήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όπως ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, κ. Olivier Blanchard. 

Όπως  τόνισε σε report του "δε θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης καθώς η κρίση έχει αφήσει βαθιές ουλές στην οικονομία, με αρνητικές επιπτώσεις στην προσφορά και ζήτηση για τα επόμενα χρόνια".

Επιπλέον, σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει στην πλειοψηφία των χωρών στα επόμενα τρίμηνα όμως δεν θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να μπορέσει να περιορίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση, ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και "κάλυψη" των ανισορροπιών.

Οι οικονομίες που στηρίζονται στην κατανάλωση (όπως οι ΗΠΑ) θα πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο τις εξαγωγές τους, ενώ αυτές που στηρίζονται στην εξαγωγική δραστηριότητα (Ιαπωνία, Κίνα), θα πρέπει να στηρίξουν την εγχώρια κατανάλωση.

Αναφερόμενος στο δυσλειτουργικό χρηματοοικονομικό σύστημα αρκετών χωρών, υποστήριξε ότι "θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να βρει εκ νέου την ισορροπία του", ενώ παράλληλα οι αναδυόμενες αγορές δεν θα "δουν" τις εισροές κεφαλαίων να επιστρέφουν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που βρίσκονταν πριν από την έναρξη της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v