Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημίες για τη UBS, άνοδος κερδών για BNP Paribas

Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ακολούθησαν στο β΄ τρίμηνο UBS και BNP Paribas, καθώς η πρώτη συμπλήρωσε το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών, ενώ η δεύτερη κατέγραψε σημαντικά κέρδη.

Ζημίες για τη UBS, άνοδος κερδών για BNP Paribas
Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ακολούθησαν στο β΄ τρίμηνο η UBS και η BNP Paribas, καθώς η πρώτη συμπλήρωσε το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών, ενώ η δεύτερη κατέγραψε σημαντικά κέρδη.

UBS: Ζημίες 1,32 δισ. δολαρίων λόγω κόστους αναδιοργάνωσης

Το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών έκλεισε ο κορυφαίος ελβετικός τραπεζικός όμιλος, εξαιτίας του υψηλού κόστους αναδιοργάνωσης, αν και κατόρθωσε να ακολουθήσει πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων.

Οι ζημίες της UBS διαμορφώθηκαν στο 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα (1,32 δισ. δολάρια), έναντι ζημιών 395 εκατ. φράγκων στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι ζημίες θα αγγίξουν το επίπεδο του 1,5 δισ. φράγκων.

Ο δείκτης κεφαλαιουχικής επάρκειας Tier 1 διαμορφώθηκε στο 13,2% στο β΄ τρίμηνο, από 10,5% που ήταν στο πρώτο. Οι έκτακτες δαπάνες του ομίλου περιλαμβάνουν κόστος 1,2 δισ. φράγκων που αφορούν σε πιστωτικά προϊόντα, 582 εκατ. φράγκα που σχετίζονται με το κόστος αναδιοργάνωσης και 492 εκατ. φράγκα που αφορούν στο κόστος υπεραξίας άυλων στοιχείων της τράπεζας.

BNP Paribas: Άνοδος κερδών 6,6% λόγω επενδυτικής τραπεζικής

Η εξαγορά της Fortis αλλά και η καλή πορεία της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής οδήγησαν σε θετική πορεία τη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα στο β΄ τρίμηνο, της οποίας τα κέρδη ενισχύονται 6,6% και ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα κέρδη της BNP Paribas διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,51 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα και εκτιμήσεων των αναλυτών ότι θα αγγίξουν το 1,26 δισ.

Οι μονάδες corporate και investment banking σημείωσαν προ φόρων κέρδη ύψους 1,15 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2008. Η συμβολή της Fortis στην κερδοφορία της BNP άγγιξε το επίπεδο των 261 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, ο όμιλος τριπλασίασε τις προβλέψεις του έναντι επισφαλειών στα 2,04 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώθηκε στο 9,3% για το β΄ τρίμηνο έναντι 8,8% που ήταν στο α΄ τρίμηνο.

Τα προ φόρων κέρδη στη μονάδα λιανικής τραπεζικής στη Γαλλία υποχώρησαν στα 394 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές σημείωσε ζημίες ύψους 39 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v