ΕΕ: Πρόταση αμοιβαίας άρσης αγροτικών επιδοτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε έτοιμη να άρει τις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων εφόσον άλλα έθνη, όπως οι ΗΠΑ, δεσμευθούν να άρουν τις αγροτικές επιχορηγήσεις και να μειώσουν τους δασμούς εισαγωγών, δήλωσαν οι κορυφαίοι εμπορικοί διαπραγματευτές της ΕΕ ενόψει κρίσιμων συναντήσεων για το διεθνές εμπόριο.

ΕΕ: Πρόταση αμοιβαίας άρσης αγροτικών επιδοτήσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε έτοιμη να άρει τις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων εφόσον άλλα έθνη μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ δεσμευθούν να άρουν τις αγροτικές επιχορηγήσεις και να μειώσουν τους δασμούς εισαγωγών, δήλωσαν οι κορυφαίοι εμπορικοί διαπραγματευτές της ΕΕ ενόψει κρίσιμων συναντήσεων για το διεθνές εμπόριο.

Η ΕΕ, που δαπάνησε 3,4 δισ. ευρώ για να αποζημιώσει τους εξαγωγείς βοδινού κρέατος, σίτου και γάλακτος σε σκόνη για την πτώση τιμών των προϊόντων το 2002, είχε παλαιότερα προτείνει την άρση των επιδοτήσεων σε ορισμένα μόνο προϊόντα αλλά οι φτωχότερες χώρες που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αρνήθηκαν να συνυπογράψουν.

”Η προσέγγιση της κατ’επιλογήν άρσης δεν απέδωσε και ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε στο μέτωπο του συνόλου των επιδοτήσεων,” δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας Franz Fischler σε συνέντευξη Τύπου στην Ιρλανδία.

Η εν λόγω προσφορά, που διατυπώνεται σε πρόταση που συντάχθηκε με τον επίτροπο Εμπορίου Pascal Lamy ”δεν είναι μονόπλευρη” αλλά πρέπει να βρει ανταπόκριση σε άλλες χώρες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι 147 χώρες που συμμετέχουν στον ΠΟΕ προσπαθούν να βρουν ένα πλαίσιο λύσης για να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουλίου, η οποία θα υποστήριζε την διεθνή οικονομία με 500 δισ. δολ.

Αυτή την εβδομάδα συγκεντρώνονται εκπρόσωποι 30 χωρών στο Παρίσι σε μια προσπάθεια προώθησης των συνομιλιών οι οποίες κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο κατά τη σύνοδο του ΠΟΕ στο Κανκούν του Μεξικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v