Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της Αlitalia

Για πρώτη φορά, τα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρθηκαν ανοιχτά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας του εθνικού αερομεταφορέα Αlitalia, λίγες ώρες πριν από την τρίτη και οριστική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης για το πρόγραμμα διάσωσης του ζημιογόνου ομίλου.

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της Αlitalia
Για πρώτη φορά, τα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρθηκαν ανοιχτά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας του εθνικού αερομεταφορέα Αlitalia, λίγες ώρες πριν από την τρίτη και οριστική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης για το ζήτημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Αlitalia στους ”Financial Times”, οι διοικητές της αεροπορικής εταιρίας, που ανήκει κατά 62% στο κράτος, μελετούν τρεις πιθανότητες: Το αίτημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, τον διορισμό επιτροπής διαχείρισης και την κατάρρευση του ομίλου.

Η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών και των μετατρέψιμων ομολόγων της Alitalia έχει ανασταλεί μέχρι τουλάχιστον μετά τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο. Την Τρίτη, που οι συναλλαγές διακόπηκαν για μια ώρα, η μετοχή υποχώρησε 12,5%.

Η κυβέρνηση αγωνιά για τη διάσωση της Alitalia πριν από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τις δημοτικές εκλογές στις 12 και 13 Ιουνίου, καθώς τυχόν κατάρρευση του αερομεταφορέα θα είχε ευρύτατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Alitalia εμφανίζει ζημίες της τάξης του ενός εκατ. δολαρίων την ημέρα και οι τρεις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την ακύρωση 1.400 πτήσεων οδήγησαν τα αποθέματα ρευστού της εταιρίας σε κατακόρυφη πτώση, στα 200 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας έχει δηλώσει ότι τυχόν νέες στάσεις θα ”αποτελειώσουν” τον όμιλο.

Η επίσημη παραδοχή της δεινής κατάστασης της Alitalia από την κυβέρνηση έγινε μετά τη χθεσινή, δεύτερη συνάντηση υπουργών και διευθυντικών στελεχών της εταιρίας με τα εργατικά συνδικάτα.

Χθες αργά τα συνδικάτα κατέθεσαν προτάσεις περικοπών των δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ ως εναλλακτική λύση στις περικοπές 5.600 θέσεων εργασίας από το δυναμικό των 21.000 εργαζομένων που προτείνει η διοίκηση της Alitalia στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιοργάνωσης. Εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση στη σημερινή, τρίτη, συνάντηση, η εταιρία θα οδηγηθεί στην κατάρρευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι ελεύθερη να παρέμβει ανεξέλεγκτα για τη διάσωση του αερομεταφορέα, αλλά ενδέχεται να αποδεχτεί βραχυπρόθεσμη στήριξη, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του ιταλικού ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v