Προς σταθερά επιτόκια στην ΕΚΤ, αύξηση από ΒοΕ

Η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό στο 2% το επιτόκιο του ευρώ ενώ η BoE θα αυξήσει το επιτόκιο της στερλίνας στο 4,25%, εκτιμούν οι οικονομολόγοι πριν τις συνεδριάσεις των δύο τραπεζών, το μεσημέρι.

Προς σταθερά επιτόκια στην ΕΚΤ, αύξηση από ΒοΕ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σταθερό στο 2% καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου της στερλίνας, καθώς ”τσιμπάνε” οι τιμές των κατοικιών και ο πληθωρισμός στη χώρα, εκτιμούν οι αναλυτές εν όψει των συνεδριάσεων των δύο τραπεζών.

Οι 18 ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης, βάση έρευνας του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, αναμένεται να κρατήσουν το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης στο χαμηλότερο επίπεδο 60 ετών κατά την σημερινή τακτική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΚΤ στο Ελσίνκι.

Η ΕΚΤ δεν έχει μεταβάλλει το κόστος δανεισμού μετά τις επτά μειώσεις των επιτοκίων σε δύο χρόνια, που ολοκληρώθηκαν πέρσι τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον έξι μακροοικονομικές ανακοινώσεις στον τελευταίο μήνα υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ανακάμπτει σταδιακά, καθώς υπάρχει διεύρυνση στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών και βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Μόνο μελανό σημείο στις προοπτικές ανάκαμψης είναι οι υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.

Στη Βρετανία η Bank of England προβλέπεται, βάση άλλης έρευνας, να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για τρίτη φορά μετά το Νοέμβριο, στο 4,25%.

Οι 42 από τους 44 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, περιμένουν αύξηση 0,25 μονάδων στο 4,25% μετά από τις ανάλογες αυξήσεις που προηγήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Το επιτόκιο της στερλίνας, εάν αυξηθεί θα βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο 3,5 ετών, προκειμένου να συντηρηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο καθώς η οικονομική ανάκαμψη βελτιώνεται και οι τιμές των σπιτιών εκτινάσσονται στα ύψη.

Να θυμίσουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τρίτη σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο 1%, αλλά άνοιξε την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στο ερχόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v